Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att få röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare. En bra tumregel är "Inte störa - inte förstöra"!

Tack vare allemansrätten har alla tillgång till naturen. Vi använder oss av allemansrätten när vi går en promenad, paddlar kajak eller slår upp ett tält i skogen. Men det finns det vissa saker du måste tänka på när du är ute i naturen. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Allemansrätten gäller inte lika i alla områden

I naturreservat, nationalparker, parker och golfbanor är allemansrätten ofta begränsad. Du behöver själv ta reda på vad som gäller.

Ta hänsyn till de som bor och arbetar på en plats

  • Gå inte där det odlas grödor.
  • Stäng grinden om du går igenom en beteshage.
  • Gå inte så nära hus att du stör de som bor där.
  • Stör jag någon? Fråga gärna om du känner dig osäker!

Plocka blommor, bär och svamp

Du får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen men vissa växter är fridlysta och får därför inte plockas. Du får inte bryta grenar från levande träd och buskar.

Jaga och fiska

Varken att jaga eller fiska ingår i allemansrätten. Du behöver ta reda på vilka regler som gäller, till exempel var du behöver ha fiskekort. Du får vara ute i naturen även om det pågår jakt.

Tända en eld

Du får göra upp eld i naturen under säkra förhållanden. Välj gärna färdiga eldstäder. När det är torrt kan det vara eldningsförbud. Du behöver själv ta reda på hur det förhåller sig.

Ta med skräpet

All nedskräpning är förbjuden. Krossat glas, burkar, plast, fiskelinor, engångsgrillar och annat skräp kan skada både människor och djur.

Cykla och rida

Du får cykla och rida både i naturen och på enskilda vägar. Undvik blöta marker som lätt skadas. Ibland får du cykla och rida på motionsspår och vandringsleder men du måste visa hänsyn.