Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vanliga frågor och svar om bygglov och anmälan

Här hittar du vanliga frågor och svar kring bygglov och anmälan.

Inom ett område med detaljplan behöver du bygglov för att måla om, byta fasadbeklädnad, byta material på taket eller ändra något annat som innebär att byggnadens yttre utseende avsevärt påverkas. En- och tvåbostadshus och tillhörande komplementbyggnader är undantagna från kravet på bygglov om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär.

Det kan också finnas detaljplaner med mer specifika regler, bland annat om färg och materialval. Därför är det alltid bra att ta reda på detta innan du bestämmer dig för att ändra din byggnad.

Du behöver inte bygglov för ovanstående åtgärder utanför detaljplanerat område.

Du får gärna höra av dig till oss för rådgivning.

Du får bygga en altan utan bygglov om

  • du uppför altanen inom 3,6 meter från bostadshuset
  • altanen inte är högre än 1,8 meter från marken
  • du placerar altanen minst 4,5 meter från fastighetsgräns.

Om du vill bygga ett staket eller ett räcke uppe på din altan så räknas staketet eller räcket inte med i höjden på altanen. Du mäter höjden från marken vid altanens ytterkant upp till altangolvets ovansida.

Bygglovsbefriad altan (Boverket)

Du kan behöva ansöka om bygglov och få startbesked för att få ställa upp en uteservering. Du får gärna höra av dig till oss för rådgivning.

Du behöver inte bygglov för en uteservering med endast bord och stolar på en trottoar eller gatumark. Däremot kan du behöva bygglov för att hägna in en uteservering om vi bedömer att inhägnaden är en mur eller ett plank.

Mur och plank - bygga nytt

Du behöver inte bygglov för parasoll som är löstagbara och går att flytta på. Däremot kan du behöva bygglov för ett fast anordnat parasoll om vi anser att det är ett skärmtak som kräver bygglov.

Skärmtak

Om du bor i ett område där det finns en detaljplan så står det i detaljplanen hur mycket du får bygga på din tomt. Utanför planlagda områden så finns inga sådana regler.

Ja, det kan du men fastighetsägaren kommer att höras under handläggningen och få möjlighet att lämna synpunkter på ansökan.

För en- och tvåbostadshus finns vissa åtgärder som är bygglovsbefriade men som i stället kräver anmälan, till exempel attefallsåtgärder. Det finns också vissa åtgärder som varken kräver bygglov eller anmälan, till exempel friggebodar.

Du kan läsa om bygglovsbefriade åtgärder för en- och tvåbostadshus på Boverkets webbplats.

Bygglovsbefriade åtgärder för en- och tvåbostadshus (Boverket)

Byggherren är den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten. Det kan vara en privatperson, ett företag, en förening eller en myndighet.

Om du till exempel ska bygga, riva eller renovera på din fastighet så är det du som är byggherre, även om du tar hjälp av ett byggföretag för att utföra själva arbetet.

Som byggherre ansvarar du för att lagar och regler följs, oavsett om det är du själv som utför arbetet eller om du låter någon annan göra jobbet.

Du kan läsa om sammanhållen bebyggelse på Boverkets webbplats.

Sammanhållen bebyggelse (Boverket)

Det är förbjudet att uppföra byggnader inom strandskyddade områden. Strandskyddet är till för att trygga förutsättningarna för friluftslivet och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Detta skydd finns vid alla sjöar och vattendrag, med ett normalt skyddsområde om 100 meter från strandkanten upp på land och ner i vattnet.

Det går naturligtvis att få dispens från strandskyddet om det du vill göra uppfyller något av de särskilda skäl som finns i miljöbalken.

Mer information om strandskydd