Kontrollansvarig
I de flesta större projekt behöver du en kontrollansvarig som hjälper dig att upprätta en kontrollplan och finns med som stöd genom projektet. Den som är kontrollansvarig ska ha kunskap, erfarenhet och lämplighet för sitt uppdrag och vara certifierad.
Vad gör en kontrollansvarig?
En kontrollansvarig ska:
- hjälpa dig som byggherre att upprätta en kontrollplan
- se till att kontrollplanen, gällande bestämmelser och villkor för åtgärderna följs, och att nödvändiga kontroller utförs
- informera dig som byggherre och miljö- och byggnadsnämnden vid avvikelser från gällande bestämmelser, och de beslut som finns för ärendet
- finnas som stöd vid tekniska samråd, besiktningar och andra kontroller, och delta vid miljö- och byggnadsnämndens platsbesök
- dokumentera sina besök och iakttagelser
- skriva ett utlåtande till dig som byggherre och miljö- och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked.
Så hittar du en certifierad kontrollansvarig
För att hitta en kontrollansvarig som är certifierad så får du söka i certifieringsorganens register. Där kan du söka på namn, men även på län eller kommun för att få fram de som finns i din närhet.
Hitta behöriga personer som har certifierats av RISE (Research Institutes of Sweden AB)
Hitta behöriga personer som har certifierats av Kiwa Certification AB
Vem ska jag välja?
Vi kan inte hjälpa dig att välja vem som ska vara kontrollansvarig för ditt projekt. Vi rekommenderar att du ringer några olika kontrollansvariga för att beskriva ditt projekt och be om referensprojekt där just den kontrollansvarige varit inblandad samt be om en tidsuppskattning och prisuppgift.
Tänk på att den som är kontrollansvarig ska vara opartisk inför den åtgärd som ska kontrolleras. Det betyder att den som är kontrollansvarig inte får jobba på det företag som utför byggnationen.
Om kontrollansvarig lämnar sitt uppdrag
Om den som är kontrollansvarig väljer att lämna sitt uppdrag så ska man meddela detta till miljö- och byggnadsnämnden. Du som byggherre ska föreslå en ny kontrollansvarig som nämnden sedan utser genom ett nytt beslut.
När du inte behöver en kontrollansvarig
Ska du utföra mindre åtgärder för ditt en- eller tvåbostadshus så behöver du inte en kontrollansvarig. Du behöver heller inte en kontrollansvarig om miljö- och byggnadsnämnden bestämmer det.
Exempel på enklare åtgärder:
- Små ändringar på byggnader
- Ändringar på uthus, garage och andra små byggnader
- Flytt av enklare byggnader
- Byte av färg, fasadbeklädnad, taktäckningsmaterial eller andra åtgärder som påverkar byggnadens yttre utseende, förutsatt att byggnaden inte är en särskilt värdefull byggnad
- Uppförande av skyltar eller ljusanordningar