Inackorderingstillägg
Om du är folkbokförd i Vimmerby kommun och går i gymnasiet i en annan kommun kan du få inackorderingstillägg.
Inackorderingstillägget är ett bidrag till boende och resor till och från hemorten som du kan få till och med vårterminen det år du fyller 20 år. För att ha rätt till bidraget krävs bland annat att du har en lång eller besvärlig resväg.
Ansökan om inackorderingstillägg
Ansökningsblanketten för inackorderingstillägg finns i vår tjänst E-tjänster och blanketter.
Ansökan lämnas till:
Gymnasieantagningen, Vimmerby gymnasium
Drottninggatan 25
598 36 Vimmerby
Om du studerar vid i en fristående gymnasieskola
Elever som går i en fristående gymnasieskola ansöker om inackorderingsbidrag från CSN, Centrala Studiestödsnämnden.
Information om inackorderingstillägg
Ersättning utgår endast för elever som är folkbokförda i Vimmerby kommun.
Ansökan ska inkomma till antagningskansliet senast den 1 september 2025.
Inackorderingstillägget kan sökas för max ett läsår i taget. Bidraget för inackorderingstillägget 2025 är 1960 kr. Elever som sökt eller går på friskola ska söka inackorderingstillägg från CSN.
Stöd till inackordering (15 kap 32 § skollagen)
Stödet ska avse boende, fördyrat uppehälle och resor till och från hemorten. Stödet ska utgå - vid kontant utbetalning - med lägst 1/30 av basbeloppet.
Lång resväg
Om reseavståndet från hemorten till skolorten är minst 44 km beviljas inackorderingstillägg. Gångavståndet upp till 6 km till busshållplatsen påverkar inte avståndet hemorten - skolan. Det är vårdnadshavarens ordinarie bostad som avses och inte sommarbostad eller liknande. Reseavståndet beräknas på enkel resa samt den närmaste vägsträckan, ej busslinje.
Besvärlig resväg
Om avståndet mellan hemorten och skolorten är mindre än 44 km kan inackorderingstillägg beviljas om den totala restiden överstiger 3 timmar per dag. Med restid avses på morgonen tiden från det att eleven lämnar hemmet fram till dess att eleven är framme vid skolan. Med restid på eftermiddagen avses tiden från ordinarie skoldags slut fram till dess eleven kommer hem. Med ordinarie skoldag avses inte elevens individuella skoldag.
Sociala skäl
Om sociala skäl finns för inackordering ska ett intyg från sociala myndigheter eller kurator bifogas ansökan. Av intyget ska framgå att socialnämnden medverkat till flyttningen. Skolgången ska ske på hemorten.
Utbetalning
Utbetalning sker till vårdnadshavare/eleven via Nordea den 27:e varje månad. Utbetalningsperioden är september – maj (9 månader). Vidare gäller att:
- Inackorderingstillägg för studier utomlands, studier vid fristående skolor, folkhögskola, riksinternat handläggs av CSN.
- Du får inte inackorderingstillägg och busskort samtidigt.
- Du får inte inackorderingstillägg om du behöver inackordera dig under praktikperioder.
- Du är inte berättigad till inackorderingstillägg om du antagits till en utbildning i andra hand.
- Adressändring (inackorderingsadress eller hemortsadress) måste meddelas antagningskansliet snarast.
- Avbruten eller ej påbörjad utbildning ska omgående meddelas till antagningskansliet.
Ändrade förhållande och anmälningsskyldighet
Den som felaktigt tar emot inackorderingstillägg är skyldig att genast återbetala beloppet. Beslut om inackorderingstillägg grundar sig på de uppgifter som antingen lämnats i ansökan eller av skolan. Elev som är myndig vid utbetalningstillfället är själv skyldig att betala in det återkrävda beloppet. För omyndig elev ställs återkravet till vårdnadshavaren. För att undvika återkrav är det därför viktigt att anmälan om ändrade förhållanden meddelas till antagningskansliet på telefonnummer 010-356 92 54.
Överklagande av beslut
Överklagandet ställs till Förvaltningsrätten i Linköping, senast tre veckor efter delgivning av beslut. Av skrivelsen ska framgå vilket beslut som ska omprövas samt datum för beslutet. Sökandes namn och adress måste även anges.
Förvaltningsrätten gör en laglighetsprövning enligt 15 kap 32 § samt 17 kap 19 § andra stycket, skollagen. Prövningen avser:
- Kommunens skyldighet att ge ekonomiskt stöd.
- Kommunens skyldighet att ge stöd till ungdomar i gymnasieskolan och gymnasial vuxenutbildning tom första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år.
- Stödets storlek, 1/30 av prisbasbeloppet.
Överklagande/begäran om omprövning ska skickas till antagningssekreterare.