Installation av värmepump
Det finns flera olika typer av värmepumpar. Vissa värmepumpar kan medföra en risk för miljön. De kan till exempel påverka grundvattnet. Därför måste du göra en anmälan eller ansöka om tillstånd för att få installera vissa typer av värmepumpar.
När måste jag göra en anmälan eller ansökan?
Du måste göra en anmälan om du vill installera en värmepump för:
- bergvärme
- jordvärme
- ytvattenvärme
- grundvattenvärme
Om du vill installera en sådan värmepump inom ett vattenskyddsområde räcker det inte med en anmälan. I så fall måste du ansöka om tillstånd hos miljö- och byggnadsnämnden.
Du behöver även göra en anmälan, eller ansöka om tillstånd, om du vill:
- byta ut värmepumpsaggregatet
- förlänga befintligt borrhål
- borra ett nytt hål till befintlig anläggning
Du behöver inte göra en anmälan eller ansökan om du vill installera en luft-luftvärmepump eller luft-vattenvärmepump.
Du kan behöva bygglov
Om byggnaden är kulturmärkt måste du ansöka om bygglov eftersom du ändrar byggnadens utseende när du monterar en värmepump.
Så gör du en anmälan eller ansökan
Du lämnar in anmälan eller ansökan om installation av värmepump via vår e-tjänst. Du loggar in med din e-legitimation. Via e-tjänsten lämnar du också in de handlingar som du behöver bifoga.
Du kan också lämna in anmälan eller ansökan genom att fylla i vår blankett ”Anmälan eller ansökan om värmepump”.
Lämna in din anmälan eller ansökan minst sex veckor innan anläggningen ska installeras, så att vi hinner handlägga ditt ärende. De flesta ärenden går dock snabbare att handlägga.
Vi börjar handlägga ditt ärende när det är komplett. Glöm därför inte att fylla i alla uppgifter samt bifoga en situationsplan och en kopia på granneintyget om det behövs.
Förberedelser inför anmälan eller ansökan
Innan du lämnar in anmälan eller ansökan om värmepump behöver du:
- Ta fram en situationsplan
- Informera dina grannar och ordna ett granneintyg
- Se över placeringen av värmepumpen
Avgifter
Vi tar ut en avgift för att handlägga anmälan eller ansökan om värmepump. Avgiftens storlek beror på typ av värmepump och om du vill anlägga värmepumpen inom vattenskyddsområde.
Om anmälan gäller en berg- eller ytjordvärmepump är avgiften 1 060 kronor. För andra varianter av värmepumpar tar vi ut en avgift på 2 120 kronor.
Ska du anlägga en värmepump inom vattenskyddsområde tar vi ut en avgift på 3 180 kronor om ansökan gäller en berg- eller ytjordvärmepump. Om din ansökan gäller en annan typ av värmepump är avgiften 5 300 kronor.
För anläggningar med en uttagen effekt på över 10 MW gäller delvis andra regler. När vi gör en inspektion av en befintlig anläggning kan vi ta ut en timavgift. Avgiften är 1 060 kronor per timme.
Vi tar ut alla avgifter enligt taxan för tillsyn och prövning enligt miljöbalken.
Ditt ansvar
När du anlägger en värmepump finns det alltid en viss risk att grund- och ytvatten förorenas av läckage. Om värmepumpen går sönder finns det också en viss risk för förorening. När du borrar ett energiborrhål kan även partiklar tryckas ut från sprickor i berggrunden som kan grumla vattnet i en dricksvattenbrunn.
Du som vill installera en värmepump ansvarar för att skydda dina grannars vattentäkter. Du är också ansvarig enligt miljöbalken om det uppstår miljöskador till följd av installationen. Om entreprenören genom oaktsamhet har orsakat skadan kan ansvaret ligga på entreprenören. Kontrollera därför att du har en gällande villaförsäkring och att entreprenören har en ansvarsförsäkring.