Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Tips för att minska ditt matsvinn

Apelsin och ett glas med apelsinjuice

Matsvinn kostar mer än pengar, det kostar också för miljön. Att producera mat kräver energi och arbete. Det kan även ge utsläpp av bland annat gödningsmedel, gifter och växthusgaser som påverkar miljön och klimatet. Allt detta sker i onödan om vi slänger maten. Att minska svinnet är därför att göra en insats för miljön.

Planera dina inköp

Kolla vad som finns hemma och köp inte mer än du gör av med. Köp hellre lite men ofta.

Förvara maten rätt

Sätt in kylvaror i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.

Använd råvarorna i tid

Håll koll på maten i kylskåpet, även det som står längst in. Hinner du inte använda allt går mycket att frysa in. Du kan till exempel frysa in mjölk, grädde, ost till matlagning, charkpålägg och vissa grönsaker. Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Märk med datum och innehåll.

Titta, lukta och smaka

Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum. Ofta håller maten längre. Titta, lukta och smaka först. Våga lita på dina sinnen. Samma sak gäller för rester. Har de hanterats och förvarats rätt kan de hålla relativt länge. För personer som är känsliga för bakterien listeria finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel.

Information om listeria (Livsmedelsverket)

Ta till vara på frukt och grönsaker

Frukt som börjar se tråkig ut går utmärkt att använda till fruktsallad eller smoothie. Grönsaker som mjuknat eller skrumpnat kan du använda i soppa, paj och grytor

Ta hand om rester

Det finns många sätt att använda rester. Gör en plockmåltid eller använd dem i en ny maträtt. Risotto, wok, paj, omelett och pyttipanna är bara några exempel på klassisk restmat. Du kan också frysa in resterna, men var noga med att dokumentera vad som ingår så att du har koll på eventuella allergener.

Kyl ned matrester så fort som möjligt

Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.

Gå igenom frysen

Glöm inte bort att regelbundet gå igenom frysen och använd det som finns där. Maten håller inte för evigt, även om den är fryst.

Servera mindre och informera

Lägg upp lite mindre mat och informera gästen om att det är ok att be om mer. På så sätt kan du minska svinnet av mat som slängs rakt i soporna.