Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Grävlingar

Grävlingen är ett lugnt och fridfullt djur som hellre flyr än attackerar människor eller andra djur. Ibland kan den ställa till med problem i din trädgård. Här får du tips på åtgärder mot grävlingen.

Om du har problem med grävlingar

Grävlingar kan ställa till med skada genom att böka upp rabatter och gräsmattor på sin jakt efter daggmask och andra småkryp i jorden. De kan också bosätta sig under hus, uthus och altaner. Men grävlingen ses inte som ett skadedjur som kan orsaka olägenhet för människors hälsa.

Om du har problem med grävlingar på din fastighet så är det därför ditt ansvar som fastighetsägare att vidta åtgärder mot grävlingarna.

Kommunen kan ge dig tips och råd. I enstaka fall kan vi kontakta en kommunal skadedjursskytt som kan fånga in och avliva grävlingen. Detta sker endast om det finns risk för att husgrunder blir förstörda och om du som fastighetsägare vidtar permanenta åtgärder för att förhindra att nya grävlingar kan komma in under huset igen.

Tips på åtgärder

Grävlingar är störningskänsliga och det går oftast att skrämma bort dem. Här är några tips på hur du kan bli av med grävlingen:

  • Markera revir. Djur markerar ofta revir med urin. Om du sprider urin längs tomtkanten markerar du för grävlingen att reviret är upptaget.
  • För oljud. Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. Det finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar.
  • Stöka till. Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker. De trivs när det är ordning och reda.
  • Lägg ut blodmjöl. Grävlingar tycker inte om lukten av blodmjöl. Därför kan du sprida det på tomten.
  • Plocka upp fallfrukt. Fallfrukt kan locka in grävlingarna i trädgården.
  • Sätt igen ordentligt runt grunden. Grävlingar som hittar en lämplig ingång under ett hus kan tillfälligt bosätta sig där och skapa problem genom att underminera grunden. Ett tips är att ställa en pinne på snedd i grytöppningen för att se om grävlingen är ute så att man kan sätta igen hålet när den är utanför grytet.