Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Anhörigstöd

Du som stödjer någon i din närhet kan också behöva stöd och hjälp!

Att hjälpa och stödja en familjemedlem eller vän är ofta meningsfullt och kan vara självklart för många, men det kan också kännas svårt och ensamt. Hjälper du någon i en svår situation är det lätt att glömma bort sig själv. Du som anhörig kan också få stöd och hjälp för att du ska orka och själv må bra. Oavsett ålder, typ av relation, omfattning av stödet eller vilken problematik din närstående drabbats av, är du välkommen att ta del av kommunens anhörigstöd. En närstående kan vara familjemedlem, släkting eller vän.

Vårdar du en närstående? Då har du möjlighet att få avlastning i ditt omsorgsarbete för att fortsätta orka stödja din närstående. Det stöd som din närstående kan ansöka om är avlösning i hemmet, trygghetsplats, dagverksamhet för personer med demenssjukdom och hemtjänst.

Vill du ha mer information om dessa insatser eller göra en ansökan kontakta biståndshandläggare.

Kontaktuppgifter

Är du anhörig till en närstående person som har hemtjänst och behöver någon att prata med om din situation som anhörig är du välkommen att kontakta någon av oss enhetschefer. Är du osäker på vem av oss du ska kontakta så är du välkommen att höra av dig till valfri enhetschef så hjälper vi dig vidare.

Kontakta oss - chefer och enheter inom verksamhetsområdet

I ett vård- och omsorgsboende får din närstående service och omvårdnad i en trygg och anpassad miljö och det finns personal på plats dygnet runt. Det finns möjligheter till gemenskap och aktiviteter tillsammans med andra som bor där. Vid behov finns det tillgång till sjuksköterska, fysioterapeut (sjukgymnast) och arbetsterapeut. Vissa enheter är särskilt anpassade för personer som har en demenssjukdom.

Har du funderingar eller frågor så är du alltid välkommen att ta kontakt med oss. Här kommer en länk till våra kontaktuppgifter. Är du osäker på vem du ska kontakta så är du välkommen att höra av dig till valfri enhetschef så hjälper vi dig vidare.

Kontakta oss - chefer och enheter inom verksamhetsområdet

Läs mer om vad ett vård- och omsorgsboende är och hur man ansöker om ett sådant boende

Stöd till familjer, barn och ungdomar

Till oss på familjeteamet kan du vända dig om du har en förälder, ett barn, ett syskon, bonussyskon eller någon annan viktig person i din närhet som till exempel har ett missbruk, beroende, psykisk ohälsa, fysisk sjukdom, skada eller har blivit utsatt för våld. Till familjeteamet kan du eller ni också vända er i sorg eller kris, till exempel när en anhörig är sjuk eller går bort eller någon annan svår situation har uppstått i familjen. Vår målgrupp är familjer med barn och ungdomar som är mellan 0-18 år.

Anhörigstöd genom familjeteamet

När någon nära dig har en funktionsnedsättning och omfattas av LSS

Är du anhörig till en person med funktionsnedsättning som omfattas av personkrets enligt LSS? Då kan du ha rätt till avlastning. För mer information om detta kontakta LSS-handläggare.

Kontaktuppgifter till LSS-handläggare

Är du anhörig till en närstående person som redan har beviljade insatser enligt LSS, är du välkommen att kontakta någon av oss enhetschefer.

Känner du till att det finns intresseföreningar för personer med olika former av funktionsnedsättningar? Många av dem stöttar även anhöriga.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga - för ett anhörigvänligt samhälle

Kunskapsguiden - om anhörigperspektiv

På rehabenheten arbetar arbetsterapeuter, fysioterapeuter och rehabassistenter. Vi kan hjälpa till med behandling, träning, utprovning av tekniska hjälpmedel eller intyg för anpassning av er bostad. Dessa insatser kan underlätta för dig som är anhörig när du hjälper din närstående med omsorg och vård.

Vill du ha kontakt med oss?

Kontaktuppgifter till rehabenheten

Har du någon i familjen eller annan närstående person som lider av psykisk ohälsa? Det kan väcka många frågor och funderingar och du kan påverkas på olika sätt. Du har möjlighet att få prata någon om hur du har det. Det finns hjälp att få.

Kontaktuppgifter till kommunens boendestöd

Vimmerby kommun erbjuder stöd till anhöriga när närstående har beroendeproblematik.

Vi använder oss av en metod som Socialstyrelsen rekommenderar och som forskning visat leder till mindre ångest och depression samtidigt som anhöriga fått strategier för att förbättra kommunikationen och stödja den närstående med alkohol- och drogproblematik till att söka hjälp.

Du är i fokus, inte personen som har ett beroende.
- Du får lära dig hur du kan ändra ditt förhållningssätt och må bättre.
- Du lär dig att minska/sluta med beteenden som riskerar att underlätta fortsatt beroende.

Mer information om stöd till anhöriga och kontaktuppgifter