Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Förskoleklasserna

5-6 åringar: Skolbio

5- och 6-åringarna har under vecka 46, den så kallade Astridveckan, skolbio och teater. Astridveckan grundas på Astrid Lindgrens författarskap och är en temavecka då Kulturskolan har olika arrangemang. Veckans tema utgår alltid från något citat ur Astrid Lindgrens berättelser eller något hon sagt.

6-åringar Litteratur/Lässurr

Lässurr startade 1999 som ett länsprojekt med stöd från Statens kulturråd.

Nu är Lässurr sedan många år ett etablerat inslag i förskoleklassen tack vare ett samarbete mellan skolan och biblioteket, där skolan betalar presentböckerna och biblioteket författarbesöket.

Syftet är att stimulera barnens språkutveckling och läslust, inspirera dem till eget skapande och låta författare och läsare mötas.

Klassen läser och arbetar med en utvald bilderbok under några veckor på vårterminen. Böckerna inspirerar till skapande i många former: bilder, modeller och utställningar, egna berättelser och dramatiseringar, men också till studiebesök och ”forskning”.

Som avslutning kommer klassen till biblioteket på bokfest då de får träffa bokens författare eller illustratör. Och innan de går hem får de ett eget exemplar av boken i present, signerat av författaren själv!

En lång rad av Sveriges bästa barnboksförfattare och illustratörer har under åren besökt Vimmerby för att träffa ”lässurrare”, bl a Pija Lindenbaum, Eva Lindström, Anna Bengtsson, Gunna Grähs och Thomas Halling.