Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Energi- och klimatrådgivning

Eluttag

Kommunens energi- och klimatrådgivare ger opartisk och kostnadsfri rådgivning till privatpersoner, organisationer och mindre företag. Tjänsten ingår i en samverkan mellan sju kommuner där Mönsterås står som utförare.

Den kommunala rådgivningen berör områden som energi, teknik och konsumentvägledning, men ska vara allmän och får inte omfatta besiktningar. Energirådgivaren ska informera om vilka olika alternativ som finns till den som till exempel ska byta värmesystem i huset, samt för- och nackdelar med respektive lösning. Energirådgivningen får inte ge detaljerade rekommendationer såsom specifika märken eller installatörer.

Du kan få svar på frågor som till exempel:

  • Hur kan jag minska mina energikostnader?
  • Är solceller en bra idé för mig?
  • Installera nytt värmesystem i villan, vad ska jag tänka på?
  • Vad kan jag göra på mitt företag för att minska energiförbrukningen?
  • Fossilfri bil, vad bör jag tänka på?

Tips för att spara el

Just nu är elpriserna ovanligt höga och de väntas stiga ytterligare under vintern. Här nedan har vi samlat exempel på hur du själv kan planera och spara el för att sänka dina kostnader.

Använd el vid rätt tid på dygnet

Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.

Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.

Använd mindre varmvatten

Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.

Stäng av apparater och släck lamporna

Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

Behåll värmen i ditt hus

Upp till en tredjedel av en villas värme läcker ut genom fönster och dörrar, som enkelt kan tätas till låg kostnad. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera.

Tänk efter vad du använder el till

Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.