Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo
operatör, industri

CNC-operatör

Genom att läsa en yrkesutbildning inom CNC får du grundläggande yrkeskunskaper för att kunna arbeta som CNC-operatör. Alla yrkesutbildningar sker i regional samverkan mellan Hultsfred Lärcenter, Vimmerby Lärcenter och Komvux Västervik.

Pågående utbildning – kommande uppstart meddelas längre fram

Studieort: Hultsfred

Studieform: På plats, dagtid. Studietakt 100%, 1 år.

Studieuppehåll: Sommar

Förkunskaper: Svenska på grundläggande nivå (åk. 9) eller motsvarande kunskaper. Alla elever testas i svenska och läsförståelse innan antagning

Som CNC-operatör (ibland kallat CNC-tekniker) kvalitetssäkrar du ett produktionsflöde – från början till slut. Detta innebär att du utifrån ritningar programmerar datorstyrda maskiner och sedan kontrollerar maskinernas bearbetning. Som CNC-operatör har du själv ansvar för bland annat produktion och planering, rapportering samt översyn och underhåll på maskinen. Som CNC-operatör inom industrin har du ett stort ansvar och en betydande roll i produktion där kvalitet och kompetens är viktiga beståndsdelar.

Du studerar på helfart under ett års tid och under den perioden ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att delar av utbildningen görs på en arbetsplats som vi på skolan samarbetar med och de är förberedda på att ta emot dig som är studerande. På arbetsplatsen finns det möjlighet att knyta kontakter, få en inblick i olika arbetsmoment och att möta arbetslivet på riktigt.

De teoretiska delarna under utbildningen kommer du att möta i inspirerande lokaler hos Additivt Teknikcenter. Teknikcentret är uppbyggt som en liten industri där det finns många olika tekniska utrustningar, maskiner och verktyg.

Här kan du läsa mer om Additivt Teknikcenter

Utbildningen är CSN-berättigad.

Alla yrkesutbildningar sker i Regional Samverkan mellan Vimmerby Lärcenter, Hultsfred Lärcenter och Komvux Västervik.