Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo
operatör, industri

CNC-operatör - 1 år

Genom att läsa en yrkesutbildning inom CNC får du grundläggande yrkeskunskaper för att kunna arbeta som CNC-operatör. Alla yrkesutbildningar sker i regional samverkan mellan Hultsfred Lärcenter, Vimmerby Lärcenter och Komvux Västervik.

Start/Slut: 22 januari 2024 – 10 januari 2025. 1 år.
Studieort: Hultsfred
Studieform: På plats, dagtid. Studietakt 100%. Möjlighet till kombinationsutbildning.
Studieuppehåll: Sommar
Förkunskaper: Grundläggande svenska eller motsvarande

En CNC-operatör (Computer Numerical Control-operatör) är en person som arbetar med CNC-maskiner (datorstyrda maskiner), ofta en svarv eller fräsmaskin, för att producera precisionskomponenter eller produkter i aluminium eller metall.

Du får under utbildning kunskap om hur man programmerar och styr så kallade CNC-maskiner med hjälp av datorer, vilket gör det möjligt för maskinerna att producera exakta och upprepningsbara delar. På utbildningen lär man sig också tolka ritningsunderlag samt mäta och kontrollera detaljer man tillverkat. Man får kännedom om robotar och även manuella bearbetningsmetoder på den här utbildningen. Du har, som CNC-operatör inom industrin, ett stort ansvar och en betydande roll i produktion där kvalitet och kompetens är viktiga beståndsdelar.

Under utbildningen ingår APL – Arbetsplatsförlagt lärande. Minst 15% av utbildningen görs som arbetsplatsförlagt lärande på ett företag som vi på skolan samarbetar med och de är förberedda på att ta emot dig som är studerande. Under APL så följer du företagets arbetstider och skiftgång kan förekomma. På företaget finns det möjlighet att knyta kontakter, få inblick och kunskap i olika arbetsmoment och att möta arbetslivet på riktigt.

För dig som saknar de sista kurserna på grundläggande nivå i svenska finns möjligheten att läsa inom kombinationsutbildning, det vill säga – möjlighet att läsa till CNC-operatör samtidigt som du läser svenska som andraspråk samt erbjuds extra stöd.

De teoretiska delarna under utbildningen kommer du att möta i inspirerande lokaler hos Additivt Teknikcenter. Additivt Teknikcenter är uppbyggt som en liten industri där det finns många olika tekniska utrustningar, maskiner och verktyg.

CNC- vad är det?

… förkortningen CNC står för det engelska uttrycket Computer Numerical Control. Det betyder att en datorstyrd maskin används i tillverkningsprocessen, t.ex. vid fräsning, svarvning eller svetsning.

Alla yrkesutbildningar sker i Regional Samverkan mellan Hultsfred Lärcenter, Vimmerby Lärcenter och Komvux Västervik.

Utbildningen är på gymnasial nivå.
Utbildningen är CSN-berättigande.