Snöröjning

Snöröjning och halkbekämpning på kommunala gator utförs av Vimmerby kommun och inhyrda entreprenörer.
Förutsättningarna för snöröjning på kommunala gator är:
- Gator och vägar röjs vid snödjup 8-10 cm.
- Villakvarter röjs vid snödjup 10 cm.
- Gång- och cykelvägar, ytor vid skolor och torg röjs vid 5 cm.
- När villkoren för röjning är uppfyllda ska denna påbörjas senast kl. 07.00.
Vi prioriterar skolor, gång- och cykelvägar, resecentrum och räddningstjänst i första hand. Därefter övriga gator och vägar. Samma förutsättningar och prioriteringsordning gäller för såväl Vimmerby stad som för de kringliggande orterna.
I möjligaste mån ska röjningen ske 07.00-16.00 under helgfria vardagar. Under nätter och helger är beredskapen begränsad. Det finns alltid en arbetsledare i beredskap som gör bedömningar och beslutar när kriterierna för röjning är uppfyllda. Vilken typ av maskin som används i respektive område avgörs av områdets tillgänglighet.
Det är Vimmerby kommuns driftenhet och inhyrda entreprenörer som sköter snöröjningen på kommunens gator och vägar, se kartor nedan. Övriga vägar sköts av Trafikverket. Alla frågor om snöröjning på kommunens gator och vägar, även frågor om områden där våra entreprenörer kör, hänvisas till vår driftenhet. Se nedan vilka våra entreprenörer är och vilka områden de ansvarar för.
Respektera parkeringsförbud på vissa gator
För att snöröjning ska fungera är det viktigt att alla respekterar de parkeringsförbud som finns. På vissa gator i Vimmerby stad är det parkeringsförbud mellan 22.00 - 08.00, under tiden 1 december till 31 mars. För mer information om vilka gator det gäller, se karta nedan.
Hjälp oss att underlätta för snöröjningen
Tänk på att ni som har egna uppfarter att ni parkerar på dem, istället för på gatan. Detta underlättar för snöröjningen.
Fastighetsägarens ansvar
Tänk på att det är fastighetsägarens ansvar att snarast ta bort snö och is på gångbaneutrymmet vid den egna fastigheten. Vid halka ska fastighetsägaren skyndsamt sanda gångbaneutrymmet eller vidta andra åtgärder till motverkande av halka. Detta finns beskrivet i Kommunfullmäktiges beslut 27/11 1995, § 130.
Att tänka på
Samarbete är en viktig utgångspunkt för att vi ska kunna skapa en bra vinterväghållning. Alla kan bidra på något sätt och den som är fastighetsägare har ett särskilt ansvar.
Följande insatser kan alla hjälpa till med:
- Avlägsna snö och istappar från tak så att ingen kan skadas av nedfallande föremål
- Ta bort snö och is från gångbanan utanför fastigheten och sanda om det är halt
- Den snö som hör till din gårdsplan ska också förvaras på din egen tomt. Inte i
vägområdet, på plogvallar eller hos grannen. Detta gäller även vid beställd portöppning - Märk tydligt upp låga staket buskar eller annat skyddsvärt som maskinförarna inte
kan se då snödjupet ökar - Se till att brevlådor och avfallskärl är placerade innanför tomtgränsen - du får inte ställa ut på gatan eller trottoaren
- Klipp och ansa träd och buskar som växer på din tomt så de inte når utanför
din tomtgräns - Parkera inom tomtgränserna vid snöfall, inte på allmän gata. Fordon och cyklar
som avsevärt försvårar snöröjningen eller är felparkerade kan komma att flyttas
Snöskador
Har du frågor om snöskador, klicka här för att läsa mer, där hittar du också en blankett för att anmäla snöskada.