Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Så går en livsmedelskontroll till

Alla livsmedelsverksamheter i Hultsfreds och Vimmerby kommuner kontrolleras regelbundet av livsmedelsinspektörerna på miljö- och byggnadsförvaltningen. Här kan du se hur en livsmedelskontroll går till i verkligheten. Kontrollen äger rum i köket på Vimmerby gymnasium.

Bild på livsmedelsinspektören Ida som förbereder en livsmedelskontroll.

1. Livsmedelsinspektören Ida på miljö- och byggnadsförvaltningen planerar livsmedelskontrollen på kontoret innan det är dags att besöka verksamheten.

Bild på livsmedelsinspektören Ida som förbereder sig inför en livsmedelskontroll.

2. Vi är tre inspektörer i Hultsfreds och Vimmerby kommuner. De flesta kontrollerna av de cirka 380 livsmedelsverksamheterna görs oanmälda.

Bild på livsmedelsinspektör som tar på sig skyddskläder.

3. Väl framme i köket söker vi en som är ansvarig för köket och byter om till skyddskläder.

Bild på livsmedelsinspektör som tvättar händer inför en kontroll.

4. Vi börjar kontrollen med att tvätta händerna. Det ska finnas minst ett handfat för personalen i varje kök.

Bild på livsmedelsinspektör som 

5. Vi kollar rengöringen överallt, både högt och lågt. Under kylar är det lätt att missa att städa, men här var det rent!

Bild på livsmedelsinspektör som kontrollerar att kylskåpslisterna är hela och rena.

6. Kylskåpslisterna är rena och hela. Det kan vara svårt att hålla dem rena, dessutom är det inte ovanligt att de är trasiga.

Bild på kontroll av temperaturen i kyl och frys.

7. Det är viktigt att temperaturen i kylar och frysar är tillräckligt låg.

Bild på livsmedelsinspektör som kontrollerar att diskmaskinen är ren.

8. Är diskmaskinen inte ren, blir disken inte ren.

Bild på livsmedelsinspektör och Zumreta som är ansvarig i köket. De diskuterar rutiner för livsmedelshantering.

9. Rutiner för livsmedelshantering diskuteras med Zumreta som är ansvarig i köket. En säker och hygienisk hantering är A och O.

Bild på kontroll av förvaring och märkning av råvaror.

10. Vi kontrollerar förvaring och märkning av råvaror och exempelvis glutenfria livsmedel. Allt i torrförrådet ska vara förslutet.

Bild på protokollet för egenkontroll av städning.

11. Protokollet för egenkontroll av städning är bra ifyllt. Det är viktigt att verksamheten själv har koll på vad som ska göras och har gjorts.

Bild på papper för egenkontroll och utbildningsbevis.

12. Vi kollar igenom papper för egenkontroll och utbildningsbevis i en pärm på kontoret. Det är viktigt att dokumentera egenkontrollen.

Bild på ATP-test.

13. För att kontrollera att rengöringen fungerar som den ska, gör vi ibland ATP-test.

Bild på livsmedelsinspektör och ansvarig för köket som skakar hand.

14. Vi avslutar med att berätta hur kontrollen gick. Denna kontroll gick bra och var utan avvikelser.

Bild på livsmedelsinspektör som är på väg tillbaka till kontoret efter utförd kontroll.

15. Efter att ha bytt om till civila kläder åker vi tillbaka till kontoret för att skriva en kontrollrapport om hur kontrollen gick.

Bild på kontrollrapport som skrivs under.

16. När kontrollrapporten är färdig, skrivs den under och skickas till verksamheten. Dags att planera nästa kontroll!