Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Internationellt arbete

Vimmerby kommun har olika former av internationella kontakter både med våra grannländer och med andra platser i världen. Under de senare åren har samarbetet främst kretsat runt ungdomsfrågor, demokrati-, kultur- och utbildningsfrågor.

En vänort är en ort i ett annat land som kommunen på flera olika sätt har kontakt och samarbetar med. Tanken på vänortssamarbete slog igenom i Sverige i samband med andra världskriget. Sveriges första vänortsförbindelse etablerades redan år 1939 och efter kriget blev vänortsarbetet en form av fredsrörelse. Vänortsutbytet har till största delen skett mellan skolor, föreningar och kommunala förvaltningar i vänorterna. Ofta handlar samarbetet om att utbyta idéer och erfarenheter kring gemensamma problem.

Kauhava, Finland

Den finska staden Kauhava är vår äldsta vänort. Kauhava kommun med ca
17 500 invånare ligger i Södra Österbotten, cirka 400 km nordväst om Helsingfors.
Området är rent finskspråkig och är en utpräglad jord- och skogsbruksbygd. I
Kauhava finns bland annat Kauhava PowerPark, ett stort nöjes- och
evenemangsområde med boende, restauranger, shopping och många andra
aktiviteter.

Rygge, Norge

Från och med den 1 januari 2020 har Rygge gått samman med Moss kommun och bildat en kommun - Moss kommune. Den nya kommunen har en total yta på 137 kvadratkilometer och har cirka 50 000 invånare.

Största arbetsgivare är företaget Kværner, som har sitt säte vid Oslofjordens mynning. Pappersbruket Peterson är ett företag som har sina rötter i Moss och är en viktig arbetsgivare. Moss glasverk som är nedlagt sedan år 2000 var tidigare en betydande arbetsgivare, och ett företag som invånarna med stolthet gärna berättar om.

Helly-Hansen grundades i Moss år 1878.

Thorlákshöfn, Island

Sedan 2001 har Vimmerby en isländsk vänort, Þorlákshöfn (Thorlákshöfn) som är centralort och administrativt centrum i Ölfus-regionen. Thorlákshöfn ligger ca 5 mil söder om Reykjavik. Fiske, miljövänlig energi och hamnen i Þorlákshöfn är idag grunden
för den ekonomiska tillväxten i Ölfus.

Skaerbaek, Danmark

Skaerbaek var tidigare vår danska vänort, en stad med strax över 3000 invånare som numera ingår i Tønder kommun. Kommunen ligger i den sydvästliga delen av Jylland på gränsen till Tyskland. Tønder är Danmarks femte största kommun och bildades år 2007.
Kontakterna sker mest via Föreningen Norden.

Joniskis,Litauen

Joniškis, med ca 34 000 invånare är en stad i norra delen av Litauen, ungefär 14 km söder om gränsen till Lettland. Regionen runt Joniskis är främst känd för sitt
jordbruk. De industrier som finns är nära knutna till jordbruk och
matproduktion. Joniskis och Vimmerby är vänorter sedan 1994.

Mukono, Uganda

Mukono kommun ligger ca två mil öster om huvudstaden Kampala och har ca 200 000
invånare. Vimmerby kommun och Mukono kommun har samarbetat kring barn och ungas
rättigheter och möjlighet sedan 2007 genom kommunala partnerskap med ekonomiskt
stöd från ICLD. Området är under stark tillväxt och Mukono ligger vackert på
grönskande kullar och kommunen gränsar även till Victoriasjön.