Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Djursdala

Djursdala ligger i norra delen av Vimmerby kommun. Ca 400 invånare med förskola och lågstadieskola.

Vy över Djursdala

I Djursdala finns det mycket att älska: svepande dalar med körsbärsblom och backsippor, en by med medeltida anor och en 1600-tals kyrka med vidunderlig utsikt. Här finns också småländsk företagsanda och ett rikt föreningsliv där man tillsammans arbetar för en levande landsbygd, nu och i framtiden.

Du som är nyfiken på Djursdala bygd kan med fördel kontakta Djursdala samhällsförening.

Mer om Djursdala

Boende

De flesta bor i egna hus, men det finns en del mindre hyresfastigheter som är privatägda. Det finns även ett antal byggklara tomter på orten, förberedda med VA, och el.

De innevånare, som inte arbetar eller driver eget företag i bygden, pendlar till sina arbeten i Södra Vi (ca 5 min med bil), Frödinge (ca 15 min), Gullringen (ca 15 min), Vimmerby (ca 15 min med bil) och Västervik/Linköping (ca 1 tim med buss eller tåg från Vimmerby).

Kommunikationer

Kalmar länstrafik kör flera bussturer per dag till och från Djursdala. Se deras hemsida för uppdaterade tidtabeller.

Närtrafik - Klt.se

Aktiviteter

Varje Valborg firas på Lindstorpskulle med program, lotterier, kaffe med dopp och valborgsmässoeld med fyrverkeri. Kan varmt rekommenderas. Arrangör är hembygdsföreningen.

Vid Ungstorp sker tre organiserade motionslopp varje år, Djursdalaruset, Djursdalarundan samt Tjej 7:an.

Vid sjön Juttern finns ett härligt bad ”Stjärnevik”, med brygga och relativt långgrunt. Fiskevatten finns vid sjön Juttern och Solaren. Fiskekort krävs. För mer information, kontakta turistbyrån i Vimmerby.

Cykelleder och vandringsleder finns utmarkerade och kartor finns att tillgå hos turistföreningen.

Sevärdheter

Djursdala gamla kyrka från slutet av 1600-talet, är helt byggd i trä. Inne i kyrkan finns vackra väggmålningar och en altartavla från slutet från 1400-talet.
Hembygdsgården ligger på Lindstorpskulle. Där firas valborgsmässoafton och skolavslutningar. Lindstorpskulle är känt för sina backsippor som brukar blomma runt första maj.

Normalt runt mitten av maj, då alla körsbärsträden blommar, prunkar hela vår bygd av blommande fruktträd. Det påminner oss om Astrid Lindgrens körsbärsdal.

Stenriket, som ligger på väg mot Stjärnevik, är ett verk av en envis smålandsbonde som försökte få skogen brukbar på 1830-talet. Här finns en lång stenmur och många stenrösen.

Tack vare betande kreatur kan vi bevara våra unika öppna hagmarker med rik flora bl.a. backsippan, runt de gamla byarna Djursdalaby, Bullebo, Björkesnäs, Marstad och Hallersrum.

Djursdalabyn är unik då den består av en dubbel radby. Innan lagaskiftet (1878-83) hade Djursdalaby över 200 innevånare. Flera av bostadshusen och ladugårdarna är utflyttade från radbyn.

Ungstorp högt belägen med sin vidsträckta utsikt (utsiktstorn finns) över bygden är en samlingspunkt för Djursdala. Härifrån utgår Djursdalarundan. Sveriges största lönn finns här och ett konstgalleri med antikviteter, som är öppet sommartid.

I Djursdala finns Sveriges största lövsågverk, Werner Träförädling AB, med cirka 30 anställda. Därtill finns en hel del småföretagare såsom snickare, murare, elektriker, lantbrukare, entreprenörer för gräv- och skogsarbete samt kroppsterapeuter.

Juttersdala, som socknen tidigare kallades, har formats av inlandsisen och isälvarna. Generationer av människor och djur har sedan varligt och finstämt mönsterpassat naturen till en vacker och rik kulturbygd.

Djursdala kyrka ligger naturskönt och högt belägen med utsikt över sjön Juttern. Namnet Djursdala kommer av namnet på sjön och på 1700-talet benämndes församlingen just “Juttersdala". Vår vackra kyrka började byggas den 9 maj 1692 och invigdes den 30 november samma år, sedan den gamla kyrkan brunnit ner våren 1691. År 1707-1708 “blev hon rikeligen och väl bemålad” med bl a bilder ur Gamla och Nya Testamentet, målningar som ger kyrkorummet dess speciella prägel.'

En medeltida by

Djursdala by är en medeltida dubbel radby med gamla traditioner. Den blev belägrad av Siegismunds här år 1598. Det fanns 38 gårdar runt bygatan innan storskiftet 1736. Vid 1800-talets början var det ca. 250 personer bosatta i byn. Fortfarande samlas man årligen till en bystämma, 1:a maj, en tradition från 1500-talet- för att redovisa och besluta om årets händelser. Om byn och dess historia kan berättas många historier och sägner, och skrönor bl.a. om den gamla varggropen och pestkyrkogården, se skrönor på www.djursdalabygden.se.

En sägen säger att en soldat, Djurstedt, från Djursdala by deltog i 30-åriga kriget. Han förde med sig potatis från Tyskland och ska har börjat med potatisodling redan hundra år före Jonas Alströmer.

Den första skolundervisningen skedde i Djursdala 1846. Den gamla sockenstugan i Björkhult blev skola 1896 och Orremåla fick en egen skola 1904. Skolan i Orremåla stängdes 1949 och i Björkhult 1954. Skolan i Djursdala finns fortfarande kvar som ligger alldeles invid kyrkan.

Vid Ungstorp finns ålderdomliga bebyggelselämningar (fornbyn) och Höjerör-Bronsåldersröset.