Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Föräldrapeppen

Under våren arrangeras Föräldrapeppen som är tre korta, digitala föreläsningar med olika aktuella teman som riktar sig till vårdnadshavare och andra viktiga vuxna. Efter föreläsningen finns det utrymme för frågor och inspelningen ligger sedan ute i två veckor. Hör av dig till kontaktpersonen nedan om du har önskemål på framtida teman eller undrar över något!

Här nedan kan du hitta information om vårens Föräldrapepp och längre ned under Mer information kommer en länk till respektive Föräldrapepp att läggas ut någon dag innan.

Om du har frågor under livesändningen kan du ställa dem via www.menti.com. Koden får du i samband med livesändningen.

Välkommen att lyssna!

 

 

Föräldrapeppen våren 2024:

Från brunt och ute till vitt, fräscht och inne
- Om de nya nikotin- och tobaksprodukterna

Måndagen den 19 februari kl 18:30

Det är svårt att undgå det breda sortiment av nya nikotin- och tobaksprodukter som uppstått på bara några år och användandet syns mest bland tonåringar.

Som förälder och vuxen kan det vara svårt att hänga med i den snabba produktutvecklingen och därför sammanfattar vi i denna Föräldrapepp det viktigaste du behöver känna till:

- Vilka produkter som marknadsförs till barn och unga

- Hur nikotinet skadar den unga hjärnan

- Vad som står i lagen

- Vad du som förälder kan göra för att skydda ditt barn


Trygga barn

Tisdagen den 2 april kl 18:30

Att vara förälder är inte en lätt uppgift och en står ofta inför både tjat och gnäll. På denna Föräldrapepp kommer du kunna fylla på med strategier för att få en mer konfliktfri vardag och tryggare barn oavsett ålder.

Helene Axelsson kommer att ge tips om hur du kan vaccinera dig mot konflikter genom att berätta om hur vi kan tänka kring bland annat:

  • Bemötande
  • Känslor
  • Uppmärksamhet
  • Gemensam tid
  • Ansvar

Helene Axelsson är familjebehandlare på familjeteamet Vimmerby kommun.


När spelandet tar över
- Hur skyddar vi våra barn och unga från spel om pengar?

Måndagen den 29 april kl 18:30

Allt fler ungdomar i 16-17-årsåldern spelar om pengar*. Spel om pengar påverkar hjärnans beroendecentrum och kan snabbt leda till ett problematiskt spelande och missbruk med bland annat psykisk ohälsa och ekonomiska problem som följd.

Medverkar gör Sofia Lindblad och Malin Johansson som är behandlare på kommunens beroendeenhet samt journalisten Simon Henriksson.

Simon Henriksson kommer i ett samtal med Anton Palmér att berätta om sitt tidigare beroende och vad han hade behövt och önskat från vuxenvärlden när han var tonåring.

Under kvällen kommer vi bland annat att prata om:

  • Risker med spel om pengar
  • Tecken på spelande
  • Tillgänglighet
  • Hur datorspel kan vara kopplat till spel om pengar
  • Vad du som förälder kan göra
  • Hur du kan få stöttning och hjälp

*Spel om pengar kan vara casionspel, betting inom olika lagsporter, lotto, spel på hästar, lotter som exempelvis triss och nätpoker.