Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Från brunt och ute till vitt, fräscht och inne

Det är svårt att undgå det breda sortiment av nya nikotin- och tobaksprodukter som uppstått på bara några år och användandet syns mest bland tonåringar. Som förälder och vuxen kan det vara svårt att hänga med i den snabba produktutvecklingen och därför ägnar vi årets första Föräldrapepp till att sammanfatta det viktigaste du behöver känna till.

Användning av traditionell tobak som exempelvis cigaretter och brunt snus ligger kvar på en låg nivå bland ungdomar. Däremot har vi de senaste två åren kunnat se en generell ökning på både lokal och nationell nivå av de nya nikotinprodukterna som innefattar både vape och vitt snus och ökningen är störst bland våra tonårsbarn. I Vimmerby kommun har varannan elev på gymnasiet använt vape och var fjärde elev har använt vitt snus. På högstadiet har var fjärde elev använt vape.

  • Vi vet också att 9 av 10 nikotinister börjar innan de fyllt 18 år. Om vi kan skydda våra barn från nikotinet fram till deras 18-årsdag, är risken liten att de någonsin börjar, berättar kommunens ANDTS-samordnare Anja Persson. Därför är det i denna ålder vi behöver göra störst insatser och vi vuxna behöver vara eniga om att barn och unga inte ska använda nikotin.

På föräldrapeppen den 19 februari kommer vi att gå igenom:

  • Vilka produkter som marknadsförs till barn och unga
  • Hur nikotinet skadar den unga hjärnan
  • Vad som står i lagen
  • Vad du som förälder kan göra för att skydda ditt barn

Föreläser gör Johanna Reuterving Smajic från Folktandvården i Region Kalmar län. Johanna är samordnare för Tobaksfri DUO och Tobaksfri Utmaning som är två tobaks- och nikotinförebyggande metoder på högstadiet och gymnasiet.

Föreläser gör även Simon Höxter som är tobakshandläggare i Vimmerby och Hultsfreds kommun och kommer att gå igenom vilka lagar som är bra att känna till kring de nya nikotinprodukterna.

Föreläsningen är en del av kommunens ANDTS-förebyggande arbete och Tobacco Endgame 2025.

Läs mer om Föräldrapeppen och hur du tar del av föreläsningen på länken nedan!