Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Digitala föräldracaféer blir Föräldrapeppen!

Digitala föräldracaféer byter namn till Föräldrapeppen men behåller samma upplägg. Föräldrapeppen består av tre digitala tillfällen under våren där vi lyfter olika aktuella ämnen. Målet är att stärka och peppa föräldrar med info, tips och råd. Till varje tillfälle bjuder vi in olika, ofta lokala, personer som på olika sätt har erfarenhet inom det aktuella ämnet.

Föräldracaféer är i grunden ett koncept som kommunen haft tidigare där fysiska träffar har ordnats med olika teman och där ett av syftena varit att föräldrar ska få ett forum att träffas och prata om sånt som hör tonårstiden till. Idén om de digitala föräldracaféerna kom under pandemin då vi såg ett behov av att kunna stötta och stärka föräldrar utan att behöva ses fysiskt.

- När Föräldracaféerna blev digitala förlorade vi tyvärr syftet med att skapa ett forum där föräldrarna kunde träffas och prata men vi behöll ändå konceptet eftersom vi kunde se andra fördelar, säger Anja Persson ANDTS-samordnare på Vimmerby kommun. Fördelarna har bland annat varit att vi nått ut till de som inte haft möjlighet att ta sig till Vimmerby och till de som inte haft möjlighet att delta men som nu kunnat se det i efterhand. Det var dessa för och nackdelar tillsammans med att vi genom dessa tillfällen ville lyfta fram vårt mål, nämligen att stärka och peppa föräldrar i sin föräldraroll, som gjorde att Föräldrapeppen blev ett mer passande namn!

Att föräldrar träffas och pratar med varandra om föräldrafrågor har stor betydelse och är en viktig skyddsfaktor mot exempelvis alkohol, nikotin och andra droger visar flera studier. Föräldrar som även sätter upp gemensamma regler kring exempelvis vilken tid tonåringen ska vara hemma och kan kolla av läget med varandra kring övernattning och fest, har färre konflikter med sin tonåring hemma.

- Därför vill vi uppmana alla föräldrar att ha kontakt med föräldrarna till din tonårings vänner och klasskamrater! fortsätter Persson

Men Föräldrapeppen vänder sig inte bara till tonårsföräldrar. Även föräldrar som har yngre barn kan ha nytta av att få veta mer om flera av de teman som väljs ut varje år. Föräldrar har det största ansvaret över sina barn men alla vuxna har tillsammans också ett gemensamt ansvar för att alla barn och unga ska få en bra uppväxt. Om du träffar barn och unga via exempelvis en förening, ditt jobb eller på släktkalaset, är även du en viktig vuxen som kan ha användning för de ämnen som tas upp.

Årets teman för 2024 är:

  • Från brunt och ute till vitt, fräscht och inne. Om de nya nikotin- och tobaksprodukterna.
  • Trygga barn
  • När spelandet tar över - Hur skyddar vi våra barn och unga från spel om pengar?

Nytt för i år är även att vi sammanfattar med tre peppiga tips till föräldrar i slutet!

Innehållet i de olika tillfällena uppdateras efterhand på länken nedan. Varje tillfälle är livesänt med möjlighet att ställa frågor och det finns också möjlighet att se i två veckor efter.Det är gratis att delta och ingen anmälan krävs. Mer info och länk till livesändning och inspelningen finns på länken nedan.

…och kom ihåg, Du som förälder är den viktigaste personen i ditt barns liv!