Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Storebroelever vinnare i utmaningen På egna ben

Vilton Sand och Joel Skog

Vilton Sand och Joel Skog

Nu är utmaningen På egna ben avgjord. Det är klass 5 och 6 i Storebro skola som vinner första pris – en heldag i Vimmerby Adventure Park.
–Det har varit enkelt och kul! Jag har cyklat eller gått till skolan varje dag, säger Joel Skog, klass 6.

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de korta bilresorna. Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där klassen engageras i att tävla om fina priser.

– Utmaningen pågår under en femveckorsperiod, då eleverna kan samla poäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan. De kan även samla bonuspoäng genom att föräldrar, syskon och vänner också väljer ett alternativ till bil för att ta sig till skola eller jobb, berättar Anders Degerman, folkhälsosamordnare.

I år har bara två klasser i kommunen deltagit i utmaningen, nämligen årskurs fem och sex i Storebro skola. Eftersom båda klasserna gjort mycket fina resultat har de också utsetts till gemensam vinnare.

– Jättekul att vinna, tycker Vilton Sand, klass 5 och Joel Skog, klass 6 i Storebro skola.

– Jag har cyklat eller gått varje dag, men det gör jag i vanliga fall också så det har inte varit särskilt svårt, säger Joel.

Camilla Ljungberg, klassföreståndare i sexan, berättar att eleverna engagerat sig rejält i utmaningen.

– Många har försökt få med kompisar för att samla bonuspoäng och en tjej som åker skolbuss har bett om att få bli avsläppt en bit innan skolan för att gå sista biten. Det har märkts att alla velat vara med och bidra.

Syftet med På egna ben är att få elever att ta sig själva till skolan och komma i rörelse. Detta bidrar även till minskad trafik kring skolområdet, vilket leder till säkrare miljö för eleverna.

Projektet samordnas av Kommunförbundet Kalmar Län/AV-Media.