Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Demokrati 100 år – välkomna till höstens aktiviteter

Hur står det till med demokratin och vilka möjligheter finns det för unga att påverka samhället? Mellan den 17-21 november är Demokratistugan på besök i länet och då passar vi på att uppmärksamma demokratin lite extra. Välkommen på föreläsningar, utställningar och panelsamtal.

År 2021 är det 100 år sedan det första allmänna riksdagsvalet hölls där både kvinnor och män fick rösta. Är du intresserad av att läsa med om demokratins utveckling och Vimmerby kommuns åtagande så klicka gärna in på länkarna under artikeln.

För att uppmärksamma 100års-firandet lite extra turnerar Demokratistugan runt i landet under hela året. Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter och en del i arbetet med att uppmärksamma och höja kunskapen om demokratin. Stugan besöker Kalmar län mellan den 17-21 november och då bidrar Vimmerby kommun med fokus på barns rättigheter. I Kalmar kan du besöka demokratistugan på plats men även här i Vimmerby kommer du kunna ta del av både utställningar och föreläsningar.

Evenemang i Vimmerby kommun:

Onsdag 17/11

Ungdomsdemokrati på landsbygden
Forskarstuderande Lisa Hedman berättar om bakgrunden till sitt forskningsprojekt om ungdomsinflytande på landsbygden.

Föreläsningen är förinspelad och sänds digitalt. Länk och sändningstiden kommer presenteras lite närmare inpå evenemanget.

Torsdag 18/11

Ungas röst i demokratin – föreläsning och panelsamtal
Kvällen börjar med en kortare föreläsning av Åsa Ekman. Föreläsningen ger en introduktion till inflytande och delaktighet för barn och ungdomar. Hur ser samhället på barn idag och hur upplever unga sina möjligheter att påverka? Det blir en allmänbildande föreläsning om barn och ungas rättigheter och hur det hör ihop med Barnkonventionen.

Efter föreläsningen stannar Åsa kvar och modererar ett panelsamtal om förutsättningar för unga att påverka. Vilka möjligheter och barriärer finns det för ungdomsinflytande och delaktighet idag? I panelen kommer ungdomar från Vimmerby kommun att delta tillsammans med tjänstepersoner och politiker från länet som på olika sätt arbetar med ungdomsinflytande och barns rättigheter.

Evenemanget är gratis och går att följa både på plats i stadshuset och digitalt klockan 18-00-19.30.

För att anmäla dig till den digitala livesändningen besök:

https://link.webropol.com/ep/demokratidigital

En länk till sändningen och inspelningen skickas ut till din e-postadress ett par dagar innan sändningen.

För att anmäla dig till att delta på plats i Vimmerby besök: https://link.webropol.com/ep/demokrativimmerby

Under hela veckan

Min röst är min rättighet
När känner barn sig lyssnade på och inte? Välkommen på en fotoutställning som bottnar i Barnkonventionens artikel 12. Mellanstadieelever från Vimarskolan har tagit bilder som visar situationer de känner, och inte känner, sig lyssnade på av andra barn men även vuxna.

Mer information om var utställningen kommer hänga kommer lite längre fram.

Under hösten

DEMOKRATI – ja må den leva uti hundrade år!
Redan nu finns riksdagens affischutställning ”DEMOKRATI – ja må den leva uti hundrade år!” på plats på kommunens bibliotek. Här kan du följa vägen till kvinnors rösträtt och lära dig mer om några av pionjärerna. Utställningen finns kvar tills början på december, passa på att se den redan idag!

Tidningsstaden Vimmerby
Stadsmuseet Näktergalen visar utställningen ”Tidningsstaden Vimmerby”. Under två årtionden var Vimmerby Sveriges tidningstätaste stad. Inte mindre än sex dagstidningar tävlade om medieutrymmet. Välkomna på en utställning fylld av demokrati och nostalgi! Utställningen är öppet till och med en 18 december.