Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Hur är det att vara ung och HBTQIA i Vimmerby kommun?

Både i vår historia och nutid glöms ofta HBTQIA-personers berättelser och röster bort. Särskilt bortglömda är ungas berättelser. Därför vill Vimmerby kommuns HBTQIA-nätverk gärna lyfta just din röst. För hur är det att vara ung och HBTQIA i Vimmerby kommun?

År 1921 fick både män och kvinnor rösta i riksdagsvalet för första gången. Nu, 100 år senare, vill vi i Vimmerby kommun ta tempen på hur det står till med demokratin idag. Några av demokratins grundstenar är att människor är lika mycket värda, har samma rättigheter och samma rätt att uttrycka sig. Trots detta glöms ofta unga HBTQIA-personers röster och upplevelser bort.

Är du mellan 13-25 år och har någon koppling till Vimmerby kommun? Skicka gärna in ett bidrag till vår samling av unga HBTQIA-personers röster. Texten får vara mellan en mening till en A4-sida lång. Samlingen kommer bland annat presenteras under höstens pridevecka. Du deltar genom att maila ditt bidrag till moa.eskilsson@vimmerby.se. Vi behöver ditt bidrag senast den 30 april 2021. Genom att skicka in ditt bidrag godkänner du att texten får presentera och publiceras av Vimmerby kommun. Du som skickar in ett bidrag är självklart anonym. Ange gärna till ålder och på vilket sätt du identifierar dig som HBTQIA-person i ditt bidrag.

Ditt bidrag kan beskriva hur din vardag ser ut, det kan handla om ett minne du har som är kopplat till att du är HBTQ-person eller något helt annat som beskriver hur det är att vara HBTQIA-person i Vimmerby. Som inspiration till ditt bidrag kan du använda frågorna här nedanför. Frågorna är bara tänkta som inspiration och behöver inte alls vara med i ditt bidrag.

Hur är det att vara ung HBTQIA-person i Vimmerby kommun?

Vad har människor gjort som har hjälpt dig må bra?

Vad hjälper dig att kunna vara dig själv?

Är du inte HBTQIA-person själv men gärna vill hjälpa till? Tipsa och peppa gärna HBTQIA-personer i din närhet att skicka in ett bidrag. Du kan också hjälpa till genom att sprida information om projektet via din vänskapskrets, arbetsplats eller föreningsliv.

Såhär skriver Sofie* som är 20 år, bisexuell och bor i en av Vimmerbys grannkommuner:

”Det känns bra att vara hbtqia här. Jag kan tänka mig värre ställen att vara hbtqia-person på. Såsom mindre städer/byar där det inte är lika vanligt med utstickande personer. Det andra har gjort som hjälpt mig att må bra är att förstå. Det handlar nog mycket om förståelse. Att slippa förklara varför man är. Det är skönt om det inte blir följdfrågor om man säger att man är queer, bi, gay, etc.”

*Sofie är ett påhittat namn