När spelandet tar över
–Hur skyddar vi våra barn och unga från spel om pengar?
Allt fler ungdomar i 16-17-årsåldern spelar om pengar*. På årets tredje och sista Föräldrapepp får vi bland annat lyssna på journalisten Simon Henriksson om sitt tidigare spelberoende som startade redan i tonåren.
–Spel om pengar i ung ålder kan snabbt leda till ett problematiskt spelande och missbruk med bland annat psykisk ohälsa och ekonomiska problem som följd, berättar Folkhälsosamordnare Anja Persson.
I CAN:s** senaste nationella drogundersökning i tvåan på gymnasiet har spelandet ökat bland både flickor och pojkar. Pojkar står för den största ökningen från 27 procent till 40 procent mellan 2019-2023.
–Det är 18-årsgräns för att spela om pengar men en ökning har synts bland de som ännu inte fyllt 18 och därför behöver både vårdnadsahavare och andra viktiga vuxna bli mer medvetna kring tecken och risker och vad man kan göra för att skydda sin tonåring, berättar Persson.
I början av 2020 berättade Simon Henriksson i en krönika om ett tidigare spelberoende som han lyckats ta sig ur ett år tidigare. I texten ges en målande bild av vad han beskriver som helvetet som startade redan i tonåren. I denna föräldrapepp kommer han i ett samtal med Anton Palmér att berätta om sitt tidigare beroende och vad han hade behövt och önskat från vuxenvärlden när han var tonåring.
Medverkar gör även Sofia Lindblad och Malin Johansson som är behandlare på kommunens beroendeenhet och de kommer att gå igenom:
- Risker med spel om pengar
- Tecken på spelande
- Tillgänglighet
- Hur datorspel kan vara kopplat till spel om pengar
- Vad du som förälder kan göra
- Hur du kan få stöttning och hjälp
Föreläsningen är gratis, ingen anmälan krävs och länk till sändningen finns via länken under "Mer information"
*Spel om pengar kan vara casinospel, betting inom olika lagsporter, lotto, spel på hästar, nätpoker och lotter som exempelvis triss.
** CAN är en förkortning av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.