Webmaster, 120 hp
Som webmaster är du en nyckelperson i utvecklingen och det fortlöpande underhållet av en webbplats. Rollen kräver en bred kompetens inom alltifrån webbdesign till programmering, multimedia och bakomliggande webbtjänster.
Företag och organisationer blir allt mer medvetna om vikten av att ha en väl fungerande och uppdaterad webbplats. Som webmaster är du en nyckelperson i framtagandet och det fortlöpande underhållet av en webbplats. Rollen kräver en bred kompetens inom alltifrån webb- och UX-design till programmering, rörlig bild och ljud samt bakomliggande servertekniker.
OM UTBILDNINGEN
Utbildningen behandlar design, utveckling och underhåll av webbplatser utifrån såväl teoretiskt som praktiskt perspektiv. Du tar del av designinriktade kurser som belyser områden såsom färg, form och typografi, men som också diskuterar User Experience (UX) och vikten av att förstå en webbplats syfte och målgrupp. Vi lägger dessutom stor vikt vid processen av att skapa, redigera, optimera och publicera olika typer av media för användning på en webbplats. Detta vävs samman med mer tekniskt inriktade kurser där du stöter på programmerings- och märkspråk som till exempel PHP, C#, JavaScript och HTML5.
Andra kurser tar upp databaser, IT-säkerhet och webbserverhantering - områden som det är ytterst viktigt att en webmaster har kunskaper inom. Efter två år kan du komplettera din utbildning med ett tredje år på plats i Trollhättan för att erhålla en kandidatexamen i informatik.
KURSER I UTBILDNINGEN
- Grafisk design för webb
- Webbutveckling med HTML och CSS
- Grundläggande javascriptprogrammering
- Intranet/Internet - tjänster, nät
- Avancerad webbutveckling med HTML och CSS
- Media för webben
- Designprocesser för digitala projekt
- Säkerhet och integritet på nätet
- Tillämpad databashantering
- Webbprogrammering
- Content Management Systems
- Javascriptramverk
- Utveckling av mobila webbapplikationer
- Webbplatsadministration och marknadsföring
- Forskningsmetodik för webmaster
- Examensarbete, Webmaster
STUDIER PÅ CAMPUS VIMMERBY
Utbildningen är ett samarbete mellan Högskolan Väst och Campus Vimmerby. På campus ingår du i en studiegrupp med andra studenter. Föreläsningar och seminarier sker bland annat via videokonferensuppkoppling på plats på campus. Redovisning och/eller handledning kan ske via nätmöten.
På campus har du alltid stöttning av personal på plats och här finns också möjlighet att, utöver vid föreläsningar, låna tekniskt utrustade grupprum och lokaler för egenstudier.
VANLIGA FRÅGOR OM UTBILDNINGEN
Högskolan Väst svarar på några av de vanligaste frågorna om utbildningen till Webmaster:
Kan jag läsa denna utbildning vid sidan av arbete?
- Vi rekommenderar inte att du arbetar eller studerar heltid vid sidan av studier på webmasterprogrammet. Vi förutsätter att du kan lägga ca 40 timmar på dina studier varje vecka, vilket kan vara svårt att kombinera med alltför omfattande arbete eller andra aktiviteter vid sidan av studierna på webmasterprogrammet.
Är studierna helt självständiga, eller förutsätts det att jag samarbetar med andra?
- Utbildningen innehåller moment med olika typer av samarbete mellan studenter. Det kan innebära allt från diskussion i våra forum till att ge varandra konstruktiv kritik på uppgifter och olika typer av gruppsamarbete.
Behöver jag ha kunskaper inom webbdesign eller webbutveckling innan jag påbörjar utbildningen?
- Nej, vi kräver inga sådana förkunskaper. Däremot rekommenderar vi gedigen datorvana.
Behöver jag någon viss typ av dator för att kunna genomföra utbildningen?
- Nej, en relativt modern PC eller Mac fungerar bra.
BEHÖRIGHETSKRAV
Grundläggande behörighet.
Du behöver också: Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c.
ANSÖKAN
Ansökan är stängd!
Lisa pluggar till webmaster:
“Utbildningen innehåller precis det jag letat efter”
En utbildning som har helt rätt innehåll - och som dessutom går på hemmaplan - det var vad Lisa Nestor hittade i utbildningen webmaster på Campus Vimmerby.
– Webben är ett ställe med oändliga möjligheter, det finns inga egentliga gränser för vad man skulle kunna göra. Jag gillar den tanken, säger Lisa.
Efter ett tips från en lärare på gymnasiet hittade Lisa den tvååriga webmasterutbildningen.
– Jag insåg att den innehöll precis sådant som jag letat efter, bland annat UX-design, säger hon och berättar att hon alltid varit intresserad av grafisk design och gärna skulle vilja jobba med det i någon form.
– Min målbild kring var jag vill jobba har varit självklar länge, och jag vet att det finns en kompetensbrist på området. Möjligheterna till jobb känns väldigt goda, om man säger så. Jag tycker det är skönt att utbildningen ger mig möjlighet att både jobba mot UX eller mot programmering. Jag har alltid tyckt om att måla och vara kreativ, jobba praktiskt, designa och tänka. Webben är ett ställe med oändliga möjligheter, det finns inga egentliga gränser för vad man skulle kunna göra. Jag gillar den tanken!
Plugg på hemmaplan = billigare
Hon berättar att hon inte kände sig redo för att flytta långt och att det var ytterligare en anledning till att webmasterutbildningen på Campus Vimmerby passade henne perfekt.
– Jag behövde inte ens flytta hemifrån, säger hon och ler.
Detta har gett den positiva bieffekten att hon sparar en hel del pengar.
– Jag betalar förstås en summa till mina föräldrar för att jag får bo där, men jag lägger också undan motsvarande vad en lägenhetshyra skulle kosta mig varje månad på ett särskilt konto. De pengarna kan jag, när jag pluggat färdigt, antingen betala tillbaka på CSN-lånet eller köpa exempelvis möbler för till min egen lägenhet sedan. Nu har jag pengar så jag klarar mig när jag måste köpa kurslitteratur eller en ny hårddisk. Den här möjligheten hade jag inte haft annars, så kan man bo kvar hemma medan man pluggar så rekommenderar jag det verkligen!
“Mycket bättre än väntat”
Utbildningens innehåll är hon väldigt nöjd med.
– Jag känner att jag får med mig många delar som jag inte på förhand visste att vi skulle lära oss, det är mycket mer än designdelen som är intressant, säger hon och fortsätter:
– Just nu redigerar vi filmer. Film är ett medieformat som ofta används på webben och är ett självklart inslag på många hemsidor, men jag visste inte att vi skulle jobba med det och blev glatt överraskad. Utbildningen är mycket bättre än väntat, och det går så fort! Snart har vi bara ett år kvar, säger Lisa och berättar att hon, med gymnasiet färskt i minne, trodde att de här åren skulle kännas lika långa.
Upplägget under utbildningen är flexibelt, och Lisa har valt att tillsammans med några från klassen ses på campus ungefär två dagar i veckan.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Att den går på hemmaplan och att jag kan få jobb på hemmaplan! Jag gillar att utbildningen är så bred och att vi på campus har möjlighet att jobba tillsammans, vi kan sätta datorerna bredvid varandra och diskutera våra olika lösningar. Den lyxen hade man ju inte haft om det var helt på distans, säger Lisa och tillägger att Campus i sig är en trevlig plats att vara på:
– Jag gillar verkligen campus, lokalerna har en skön skolmiljökänsla. En plats att vara på utan distraktioner, där man kan träffa någon att plugga med eller bara andra människor överlag, köpa lunch, få sig lite vardagsmotion på vägen. Det hade inte varit bra för mig att vara på distans.
Vilka rekommenderar du utbildningen till?
– Den passar jättebra för just dem som inte helt vet vad de vill göra efteråt, utbildningen är ju så bred att man kan välja flera vägar inom området. Man kommer hitta något som passar en! Men framförallt rekommenderar jag utbildningen till alla som skrapat lite på ytan redan men vill lära sig det ordentligt.