Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

VVS-ingenjör 400 yhp

VVS-branschen är en viktig del i utvecklingen av ett hållbart samhälle. Det är också ett område där många olika branscher, myndigheter och andra aktörer möts. Inom VVS förändras och förfinas teknik och arbetsmetoder hela tiden. Det ställs också nya krav inom miljö och energieffektivitet. VVS är därför ett mycket spännande och varierande område. Den här utbildningen bedrivs tillsammans med TUC Yrkeshögskola och ger dig kunskaperna som krävs för att arbeta framgångsrikt som VVS-ingenjör, både idag och i framtiden.

VVS står för värme, ventilation och sanitet. Som VVS-ingenjör arbetar du med fastigheter såsom kontor, industrier och bostäder och skapar energieffektiva och väl fungerande inomhusmiljöer för människor att arbeta och bo i. Programmet lär dig att behärska hela processen, från projektering till förvaltning, samt ger dig kunskap i entreprenadjuridik, kommunikation och affärsmannaskap. Du får djup insikt i hur tekniska system är uppbyggda och hur de fungerar.

Du lär dig att ansvara för ett VVS-projekt, både projektering och installationsarbete. Här får du upprätta VVS-ritningar och hantera styr- och reglersystem. Detta program ger dig kunskaper som blir allt mer eftertraktade på arbetsmarknaden, i takt med att samhället omformas med allt större hänsyn till miljön. När du är klar bemästrar du ritningar och tekniska underlag för VVS-installationer med CAD-teknik.

LIA – Lärande i arbete

Under sammanlagt 24 veckor, mer än en fjärdedel av programmet, är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period lär du dig installation, projektledning inom VVS samt projektering.

Efter examen

Framtidsutsikterna för VVS-ingenjörer är mycket goda. De senaste åren har det utbildats allt för få för att täcka behovet och dessutom är pensionsavgångarna stora vilket skapar ytterligare fler arbetstillfällen. Sverige har beslutat att minska energianvändandet med 32,5% till år 2030. Som VVS-ingenjör har du en viktig roll i att kunna nå detta mål. Förutom att arbeta som VVS-ingenjör kan du även jobba som VVS-projektör och projektledare inom VVS.

Utbildningsfakta och ansökan

Poäng
400 yhp, 80 veckor ca 2 år.

Studiefart

Heltid

Kommande utbildningsstarter
September 2024

September 2025

September 2026

Utbildningsort
Vimmerby (satellitort). Från Campus Vimmerby medverkar du i programmet genom direktsänd videolänk. Några praktiska moment kan komma att genomföras på plats i Jönköping. En satellitort är inte detsamma som att plugga på distans.

Ansökan är öppen för sen ansökan

Ansök via TUC, här

Behörighet, förkunskaper och urval

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper

  • Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Matematik 2

Har du läst kurser när de benämndes annorlunda och vill veta vad de motsvarar idag?

Klicka här

Har du frågor gällande din behörighet kan du kontakta Campus eller TUC. Hos yrkeshögskolan finns möjligheten att bli behörig till en utbildning även om vissa förkunskapskurser saknas, exempelvis via validering av yrkeslivserfarenhet. Det är alltid värt att göra en ansökan - och kontakta oss om du har frågor!

 

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

Det särskilda provet genomförs i form av webbprov. Provet ska mäta den sökandes förmåga att läsa teknisk text, analysera och lösa matematiska problem. Max 20 poäng.

Behörighetsgivande förutbildning
Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen.

Uppehållstillstånd
Du kan endast bli antagen och påbörja studier i en YH-utbildning hos oss om du har ett svenskt eller nordiskt medborgarskap, permanent uppehållstillstånd eller uppehållstillstånd för studier för utbildningstiden i Sverige. Om du inte är svensk medborgare bifogar du beslut på uppehållstillstånd för utbildningstiden när du skickar in din ansökan på yh-antagning.se.

Kurser i utbildningen

Introduktion VVS, kommunikation & affärsmannaskap, 15 yhp

Tillämpad matematik, 15 yhp

Kyl-, distrubution- och produktionssystem grundläggande, 20 yhp

Projekterings- och byggnadsteknik, 15 yhp

Kyl-, distrubution- och produktionssystem, fördjupning, 30 yhp

CAD, 30 yhp

Projektledning och projektmetodik, 20 yhp

Kemi för VVS, 10 yhp

El- styr- regler och övervakningsteknik, 20 yhp

Klimat- och platsutrustningar, 15 yhp

LIA 1 Installation, 60 yhp

Mätning och injustering, 10 yhp

Entreprenadjuridik och Entreprenadkalkylering, 25 yhp

Strömningsteknik, 15 yhp

Förvaltningsteknik, 15 yhp

Examensarbete, 5 yhp

LIA 2 projektering, 65 yhp

Examensarbete, 15 yhp

5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.


“Vi är med och formar branschens framtid”

 

VVS-ingenjörer Campus Vimmerby

Jawad Akhlaqi, Viktor Bjälestig, Andreas Karlsson och Alexander Esping är snart halvvägs in i utbildningen till VVS-ingenjörer på Campus Vimmerby. Branschen är i förändring och redan märker de av att behovet av deras kompetens på arbetsmarknaden är stort.
– Vi har blivit kontaktade av flera lokala företag som ser fram emot att jobba med oss när vi är klara, berättar de.

 

VVS är ett nytt område för dem alla. Ingen av dem har med sig någon direkt förkunskap i form av erfarenhet från branschen.

– Det var jag lite nervös för innan, att det skulle vara svårt utan erfarenhet, men utbildningen är anpassad för det, säger Andreas och får medhåll från de andra.

Det som fick dem att söka utbildningen var allt från teknikintresse och nyfikenhet på CAD, till viljan att fördjupa sig inom konstruktion och att branschen verkar spännande.

– Jag kan verkligen se en framtid inom området, säger Jawad.

 

En tillgång och en trygghet

De är överens om att utbildningen är bra och de tror att nästa grupp som startar kommer få det ännu bättre.

– Vi gör anpassningar hela tiden, vilket förmodligen kommer vara en fördel för nästa klass. Det är verkligen bra att vi har så mycket att säga till om.

Att plugga på Campus har flera fördelar, menar gruppen.

– Campus är till stor hjälp! Vi kan inte hitta något fel om vi så letar. Det är både en tillgång och en trygghet och det är skönt att veta att vi alltid kan få hjälp med vad det än kan vara. Här finns alla förutsättningar för att vi ska kunna studera på bästa sätt.

– Det är skönt att inte behöva flytta för att få en bra utbildning, säger Jawad och får medhåll av Andreas:

– Alla har olika preferenser för hur de vill leva. Det är en jättefördel att vi har Campus så att vi inte behöver flytta. Alla borde kolla utbudet lokalt först.

 

Har varandra som stöd

Till skillnad från upplägget vid distansstudier har man klasskamrater på plats på Campus, något de beskriver som guld värt.

– Vi bollar frågor och hjälper varandra. Man snappar ju upp saker olika så vi kompletterar varandra bra. Och det är skönt att inte vara ensam om att känna sig korkad ibland, skrattar Viktor och Alexander fortsätter:

– Vi har varandra som stöd och har verkligen blivit ett sammansvetsat gäng. Vi träffas här även utanför lektionstid och jag tror att det kommer vara en fördel för oss sen när vi ska ut i arbetslivet, att vi har en så god relation till varandra.

 

Formar branschens framtid

På frågan om vilka de tycker ska söka sig till utbildningen svarar de kort och gott: alla.

– Det är både kreativt och rationellt. Det är både matte och många kreativa lösningar. Utbildningen är väldigt bred och det finns ingenting man inte kan lära sig!

Just bredden och det faktum att branschen står inför stora förändringar tror killarna kommer innebära att många dörrar är öppna för dem i framtiden.

– Vi kommer kunna jobba inom olika fält om vi vill, försäljning och projektledning till exempel. Det känns spännande. Branschen är i förändring, och vi är en del av den förändringen. Våra idéer och vårt nytänk kommer att vara det som formar branschens framtid.


Vad säger det lokala näringslivet om kompetensbehovet?

Afry är ett teknikkonsultföretag med kontor i Hultsfred, Oskarshamn och Kalmar i vår region. Man jobbar mycket med stora uppdragsgivare som fastighetsbolag, kommuner och regioner och projekterar VS och ventilation för renoveringar av bland annat sjukhus, skolor och trygghetsboenden. Jonathan Gunnarsson är rörmokaren som utbildade sig till VVS-ingenjör och idag jobbar som uppdragsledare på Afry i Hultsfred. Så här säger han om behovet av nya VVS-ingenjörer!

 

Afry om VVS-ingenjörer