Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Härenviks rekryterar talanger via LIA

CNC härenviks

Att rekrytera personal med rätt kompetens är en stor utmaning för många av våra industrier idag. På Härenviks Sweden AB i Eksjö vänder man sig därför dit mångas karriär tar sin början: skolans värld.
– För vår del ser jag flera fördelar med att ta emot LIA-studenter, säger Gustaf Karlsson, teknisk chef på Härenviks.

På Härenviks arbetar idag omkring 30 anställda med att konstruera och optimera detaljer och produkter i gjutgods.
– Hos oss får man ett varierat jobb, säger Gustaf och berättar:
– En serie för oss är normalt mellan 50 till 100 bitar. Vi har ett brett produktutbud och en mångsidig maskinpark. Helst är vi med från början i processen och hjälper kunden ta fram helt nya koncept eller konvertera nuvarande design till en i gjutet utförande. Ofta omvandlar vi då en svetsad lösning till en gjuten konstruktion där vi hjälper kunden minska sin tillverkningskostnad samtidigt som vi stärker konstruktionen, ökar hållfastheten och bygger in ökad funktionalitet.

”Fel bild av en modern industri”
Konkurrensen om teknisk kompetens är hård och många gånger har Härenviks svårt att hitta arbetskraft när de behöver den. Utbildade CNC-tekniker är särskilt sällsynta.
– Det är en utmaning att hitta personer som, förutom rätt utbildning, har ett genuint intresse. Har man inte det tappar man lätt lite av den faktiska kunskapen, speciellt för den praktiska biten som går utanför IT, säger Gustaf och berättar att förutfattade meningar om vad industriarbete innebär förmodligen sätter käppar i hjulen för industrier som vill anställa.
– Jag tror att många ungdomar har fel bild av vad en modern industri är. Framförallt är CNC modernt, varierande och ställer allt högre krav på omgivande processer. Operatör och tekniker ges mer ansvar likväl möjligheter att växa och utvecklas då kravbild och komplexitet på tillverkningen ökar.

Detalj Härenviks

Tar emot LIA-studenter
För att hitta CNC- och produktionstekniker tar Härenviks emot LIA-studenter när möjligheten ges. Att vända sig till skolans värld för att hitta kompetens är en avgörande faktor, menar Gustaf.
– Eftersom vi oftast inte kan hitta det vi söker på arbetsmarknaden letar vi oss istället till skolvärlden där chansen finns att plocka kompetenta personer tidigt i deras karriär. Nu senast kom en student från CNC-teknikerutbildningen på Campus Vimmerby och det fungerade jättebra. Vi ser ljust på framtiden och befinner oss nu i en tillväxtfas där vi löpande söker hungriga talanger för att förstärka vårt team.

Gustaf Karlsson teknisk chef Härenviks

Gustaf Karlsson, teknisk chef på Härenviks i Eksjö.

”Formar personen utifrån vår verksamhet”
Gustaf, som själv har en yrkesutbildning i grunden, tycker att LIA är en fantastisk möjlighet för både företag och student.
– För vår del ser jag flera fördelar. Vi får en förstahandsinsikt i studentens engagemang och kunnande innan en eventuell anställning och vi får möjlighet att forma personen utifrån vår verksamhet så länge det faller inom utbildningens ramar. Studenten i sin tur får komma ut i verkligheten. De får känna på vad en eventuell framtid hos oss kan innebära.
Drivna och motiverade medarbetare är vad Härenviks söker. En av de viktigaste egenskaperna hos en medarbetare är att den lär sig utav sina misstag, menar Gustaf.
– Man ska vara öppen för att lära sig nya grejer, och det innefattar att man vågar fråga och inte är rädd för att göra misstag. Fel gör vi alla, det viktiga är att ta ansvar och lärdom när det händer. Vi förväntar oss inte att man ska kunna allt när man kommer hit.