Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Automationsingenjör inom drift och service, 400 yhp

Automationsingenjör

Yrket för dig som är intresserad av ny teknisk problemlösning!
Som automationsingenjör blir du spindeln i nätet som tillsammans med andra tekniker utvecklar automationsutrustning och processer för drift. Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar och efter examen arbetar du i en spännande och växande bransch. Utbildningen bedrivs tillsammans med TUC Yrkeshögskola.

Vad arbetar du med?

Automationsingenjör inom drift och service är en eftertraktad yrkesroll och en viktig del i effektiviseringen inom industrin för att snabbt ställa om till en mer hållbar tillverkning. I din yrkesroll arbetar du med felsökning, PLC-programmering och driftsättning av automatiserade system.

Efter utbildningen besitter du specialiserade kunskaper om service och underhåll av maskin och automatiserade system. Du har kunskap om omvärldsbevakning och analys, hur faktorer som hållbarhet och ny teknik kan påverka beslut inom arbetsområdet.

I ditt yrke har du en överblick över den svenska industrins teknikutveckling, branschens nationella och internationella ställning samt kännedom om angränsande yrkes- och kompetensområden såsom, IT och automatisering.

Utbildningen ger dig aktuell kompetens för att kunna hantera, serva och driftsätta automatiserade system och processer inom främst process- och tillverkningsindustrin. Du kommer även lära dig att programmera PLC och industrirobotar.

LIA – Lärande i arbete

Yrkeshögskoleutbildningar innehåller stora delar LIA just för att du ska få prova på att arbeta i yrkesrollen och omsätta de teoretiska kunskaperna från utbildningen i praktiken. Under LIA:n följer du arbetsplatsens tider och arbetar med det som ingår i kursplanen för LIA.

Under LIA utvecklas både din praktiska och teoretiska kompetens samt ger dig en eftertraktad möjlighet att knyta viktiga kontakter inför en framtida karriär. I många fall leder en LIA-plats till jobb efter avslutat program. Du söker din egen LIA-plats men vi hjälper naturligtvis till om det av någon anledning behövs. Om du vill göra din LIA på annan ort än där programmet är, går det självklart bra.

Efter examen

Efter examen kommer du att självständigt behandla innehåll inom arbetsområdet så att det leder till vidare lärande och professionell utveckling i rollen som automationsingenjör inom drift, service och underhåll. Industrier i regionen flaggar för att det varit svårt att rekrytera personer med denna kompetens vilket gör dig attraktiv i de flesta industrier där denna typ av arbete finns.

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning (BFU) är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer TUC att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. TUC skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och TUC använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen.

Studieort

Från Campus Vimmerby medverkar du i programmet genom direktsänd videolänk, på plats på Campus. Mer information om studier via studieort (tidigare kallat satellitort) hittar du här.

Litteratur

Du som studerar hos TUC, har förmånen att köpa böcker på bokus.com till rabatterat pris. Rabattkod får du när du börjat plugga.

 

Utbildningsfakta och ansökan

Poäng

400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)

Studiefart

Utbildningen som är på heltid är platsbunden i Tranås eller Vimmerby 1 dag per vecka. Utöver det ingår 2 timmars digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Antal platser

Tranås: 15 platser
Vimmerby: 5 platser

Utbildningsort

Platsbunden i Tranås eller Vimmerby.
Utbildningen som är på heltid är platsbunden 1 dag (6 timmar) per vecka. Utöver det ingår 2 timmars digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Kommande utbildningsstart

  • September 2024 – juni 2026
  • September 2025 – juni 2027

Länk till ansökan

Ansökan är öppen nu och du söker via TUC.

Här kommer du direkt till ansökan!

Behörighet, förkunskaper och urval

Behörighet

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper

  • Lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Ellära 1

Har du läst kurser när de benämndes annorlunda och vill veta vad de motsvarar idag? Klicka här. Har du frågor gällande din behörighet kan du kontakta Campus eller TUC. Hos yrkeshögskolan finns möjligheten att bli behörig till en utbildning även om vissa förkunskapskurser saknas, exempelvis via validering av yrkeslivserfarenhet. Det är alltid värt att göra en ansökan - och kontakta oss om du har frågor!

Urval
Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Behörighetsgivande förutbildning
Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen.

Uppehållstillstånd
Du kan endast bli antagen och påbörja studier i en YH-utbildning hos oss om du har ett svenskt eller nordiskt medborgarskap, permanent uppehållstillstånd eller uppehållstillstånd för studier för utbildningstiden i Sverige. Om du inte är svensk eller nordisk medborgare bifogar du beslut på uppehållstillstånd för utbildningstiden när du skickar in din ansökan på yh-antagning.se.

Kurser i utbildningen

 

  • Arbetsmiljö, industri- & maskinsäkerhet, 25 YH-p
  • Elteknik för underhållstekniker, 20 YH-p
  • IT systemteknik & felsökningsmetodik, 25 YH-p
  • LIA 1, 50 YH-p• Mekatronik, 20 YH-p
  • Processmätteknik, 15 YH-p
  • Programmering för underhållstekniker PLC & HMI, 30 YH-p
  • Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
  • Teknisk matematik, 10 YH-p
  • Sammansatta automationssystem, 25 YH-p
  • Produktionsteknik & produktionsekonomi, 15 YH-p
  • Pneumatik & hydraulik, 15 YH-p
  • LIA 2, 60 YH-p
  • Kommunikation & projektledning, 15 YH-p
  • Examensarbete, 15 YH-p
  • Drift & underhållsteknik, 30 YH-p

    5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

Har du några funderingar?

Hör av dig till Petter Dahlgren hos TUC Tranås, eller oss på Campus Vimmerby.

Har du frågor om behörighet, ansökan och antagning? Kontakta antagning@tucsweden.se så hjälper de dig.

Petter Dahlgren

Verksamhetsansvarig Tranås

petter.dahlgren@tucsweden.se
0140-44 45 40