Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Byggnadsingenjör inom glas och fasad, 300 yhp

Byggnadsingenjör

Är du en kreativ person med fingertoppskänsla för både design och hållbarhet? Bli expert inom glas och fasad, och var med och förvandla byggkonstruktioner till verklighet! Utbildningen bedrivs tillsammans med KYH.

Vad gör en Byggnadsingenjör?

Som byggnadsingenjör inom glas och fasad är du specialist på utformning och planering av byggnadens glas- och fasadsystem. Du ansvarar för att samordna och leda byggprocessen. Det är ditt jobb att välja lämpliga material, integrera energieffektiva och hållbara lösningar samt lösa eventuella problem som kan uppstå.

Dessutom analyserar och kvalitetsgranskar du som byggnadsingenjör byggteknik och ritningar för att säkerställa att projektet följer alla tekniska regleringskrav. Du tar även fram kalkyler för prissättning och utför efterkalkyler för analys. Samarbete med arkitekter, entreprenörer eller andra tillverkare är inte ovanligt, därför har du även koll på entreprenörskap och entreprenadjuridik.

Exempel på yrkestitlar

 • Arbetsledare glas- och metallkonstruktion
 • Byggnadsingenjör glas och fasad
 • Glas- och metallingenjör
 • Projektledare glas- och metallkonstruktion

Under YH-utbildningen

Du får kunskap i arbetsledning, projektledning och entreprenörskap. Du lär dig om olika material och produktionsmetoder. Du kommer dessutom få kompetens i CAD och andra ritningssystem. Du lär dig även upphandlingsjuridik, entreprenadjuridik, lagar och regler.

Fler kunskaper:

 • Utarbeta inköps- och leveransplaner
 • Upprätta kostnads- och produktionskalkyl
 • Byggprocessen, logistik & försörjningskedjan
 • Material, malterialval, produktionsmetoder & metodval

Framtidsutsikter

Byggnadsingenjör inom glas och fasad är en nischad specialistroll med hög efterfrågan på arbetsmarknaden. Med digitaliseringen som drivkraft har yrkesrollen en förhöjd kravställning för att kunna påvisa ett hållbart resursutnyttjande. Det är redan idag en svårrekryterad roll, dessutom förväntas allt fler erfarna arbetstagare går i pension under de kommande åren.

Utbildningsfakta och ansökan

Studieort

Byggnadsingenjör – glas och fasad är en heltidsutbildning som du läser på distans. Du kommer att ha digital undervisning 2-3 dagar i veckan, och resten av tiden ägnar du åt självstudier. I distansutbildningen ingår även 3 platsträffar i Stockholm och Vimmerby.

Som studerande på Campus Vimmerby är du alltid välkommen att låna grupprum och salar för egna studier eller grupparbeten. På plats hos oss finns förutom tekniskt anpassade rum och salar även cafeteria, wifi, skrivare och behjälplig personal. Campus är öppet varje vardag.

Längd

1,5 år

YH-poäng

300 poäng

Studietakt

Heltid

LIA-praktik

18 veckor

Nästa start

Augusti 2024

Ansökan

Ansökan är öppen! Klicka här för att komma direkt till ansökan hos KYH

 

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad

 

Behörighet, förkunskaper och urval

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver även ha minst godkänt betyg i följande kurser:

 • Bygg och anläggning 1
  ELLER
 • Matematik 2

Saknar du något behörighetskrav? Ingen fara, det finns flera sätt att bli behörig till en YH-utbildning på KYH. Läs mer om behörighet!

Har du frågor gällande din behörighet kan du kontakta Campus eller KYH. Hos yrkeshögskolan finns möjligheten att bli behörig till en utbildning även om vissa förkunskapskurser saknas, exempelvis via validering av yrkeslivserfarenhet. Det är alltid värt att göra en ansökan - och kontakta oss om du har frågor!

 

Kurser i utbildningen

 

Kursnamn

YH-poäng

Byggnadsteknik

30

Examensarbete

20

Glas- och metallkonstruktioner

50

Jämlikhet i yrkeslivet

5

LIA 1 – verkstad

40

LIA 2 – kontor

50

Medarbetarskap och branschkunskap

5

Projektering och yrkesrelaterade IT-verktyg

50

Projektledning och entreprenadjuridik

50

 

Summa

 

300


5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.