Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Maria Drott, utbildad lärare i fritidshem: "Lärarexamen var något jag ville göra för mig själv"

Till hösten startar en utbildning som gör det möjligt för verksamma inom fritidshem att läsa in lärarbehörighet med en studiedag i veckan. Detta på hemmaplan - samtidigt som man fortsätter jobba 75 procent. Maria Drott, som tog sin lärarexamen 2014, välkomnar utbildningen med öppna armar.
– Att läsa som vuxen är häftigt! Man har mycket i sitt bagage som hjälper en i det läget, säger hon.

Maria har jobbat på fritids på Djursdala skola i Vimmerby kommun sedan 2018, men hon har jobbat inom förskola och fritidshem i snart 20 år.
– Det är på fritids jag trivs bäst. Jag gillar att barnen är i en ålder där man kan skämta och ha roligt tillsammans, samtidigt som jag utvecklas av utmaningarna som det innebär när barnen har mycket egna tankar och är mer självgående.

En friare verksamhet
Idag jobbar Maria som bildlärare ungefär 20 procent, resterande tid spenderar hon på fritids där hon är huvudansvarig för verksamheten.
– Även om fritidshemmen också har en läroplan, så är verksamheten lite friare. Här kan man fånga upp barnens intressen i ett samtal, med vuxna eller med varandra, och ha möjlighet att bygga vidare på det. I morse började barnen prata om Pokémon. Det är väldigt poppis här nu och vi har tillverkat ett eget spel, och de sa att de skulle vilja göra en utställning. Så vi började spåna om hur vi kunde bygga en Pokémonvärld och sätta upp teckningar på olika sätt. Att ha den friheten, att kunna plocka upp barnens intressen så, är fantastiskt.

Många fördelar att studera som vuxen
2014 tog Maria sin lärarexamen. Det var något hon ville göra för sig själv, berättar hon.
– Jag hade funderat länge. När barnen hade kommit upp i ålder och kunde klara sig lite mer själva så kände jag att det var dags. Jag kastade in en ansökan utan större förhoppning, men kom faktiskt in, ler hon och fortsätter:
- Att läsa som vuxen är häftigt! Man har mycket i sitt bagage, både jobbmässigt och privat, som hjälper en i det läget. Min erfarenhet från förskolan och mina egna barns utveckling till exempel. Jag läste i Oskarshamn, på distans från Kalmar, och vi var ett gott gäng som blev som en liten familj. Redan ett par veckor in kände jag att jag var på rätt plats.

 

”Jag vet att jag är behövd”
Maria upptäckte ännu fler fördelar med att studera som vuxen under utbildningens gång.
– Jag tror inte att jag läste en enda bok från pärm till pärm, utan jag kunde ögna igenom och sålla och ganska snabbt hitta det som var viktigt för min uppgift. Ytterligare en fördel med att studera som vuxen är att man vet vad man vill i livet. Jag var otroligt motiverad och upplevde att studietiden gick på ett kick! Det var lätt på så vis, även om det stundvis var tufft, säger Maria och berättar att hon ”fick mycket gratis” av att kunna bolla det hon läste i skolan med sina kollegor.
– Det växer ju alla av, att vi delar med oss av kunskaper och erfarenheter.
På frågan vad hon känner att utbildningen har gett henne dröjer inte svaret länge.
– Jag känner mig tryggare i min roll nu. Alla aktiviteter jag planerar får en naturlig koppling till läroplanen. På ett rent personligt plan så vet jag att jag är ganska unik som behörig grundlärare med inriktning fritidshem i vår kommun, och det ger mig både frihet och trygghet. Jag vet att jag är behövd och att jag i och med det har lite lättare att välja var jag vill jobba.

 

Utbildning viktig för utvecklingen
Det är jätteviktigt med utbildade lärare i fritidshemmen, anser Maria.
– Alla som jobbar i verksamheten är väldigt viktiga. Men en stark koppling till styrdokumenten krävs för att verksamheten ska komma framåt och utvecklas. Jag vill tro att det kommer barnen till gagn, när de har tillgång till den kunskap som utbildningen ger oss lärare, säger hon och fortsätter:
- Tiden på fritids ska vara meningsfull och vi är viktiga för skolan. Vi har möjlighet att fånga upp mycket i vår avslappnade miljö och vi har ett stort utbyte av varandra, vi och lärarna i skolan. Tillsammans hjälper vi eleverna framåt.

 

Satsning på fritids behövs
Maria välkomnar den utbildning som till hösten startar på Campus Vimmerby.
– Det är fantastiskt att man kommer kunna göra det här på hemmaplan! Att ha möjlighet att jobba samtidigt och dessutom slippa resa sparar tid och kostnader. Erbjudandet som vår kommun gått ut med är väldigt generöst och jag hoppas det gör att fler passar på att ta den här fina chansen. Det är jättehäftigt att man äntligen vill satsa på fritids. Det behöver vi!

 

Marias tips till dig som vill börja studera

  • Mitt bästa tips: passa på! Det är en stor möjlighet att kunna studera på hemorten.

  • När du börjat: ta kurs för kurs. Titta inte för långt fram, för då kan det kännas övermäktigt. Var här och nu, då löser du allt.

  • Passa på att bolla det du läser, dina tankar och idéer, med dina kollegor. All erfarenhet som finns på våra fritidshem är en fantastisk resurs. Det går åt båda hållen – vi som redan är utbildade behöver också hålla oss uppdaterade på det nya som sker.

  • Om du får möjlighet att besöka andra fritidshem än ditt eget, exempelvis vid praktik eller fältstudier, så är det jättenyttigt.