Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Milena är nyutbildad VVS-ingenjör

Milena Davila tvingades till en snabb omskolning när coronapandemin drabbade museiverksamheten. Nu är hon färdig VVS-ingenjör och redo att kasta sig in i en bransch där många yrken möts.

Milena Davila läste natur på gymnasiet och fortsatte studera till civilingenjör men kände att det inte passade henne.

- Under tiden som jag skulle komma fram till vad jag ville göra så började jag jobba på Nobelprismuseet. Där fastnade jag, men när corona slog till behövde jag börja fundera på vad jag skulle göra i stället, berättar Milena.

Letade efter utbildning som var kort och med mycket praktik

Yrkeshögskolan lockade Milena då hon inte ville gå någon lång utbildning utan satsa på en utbildning som är kort, har mycket praktik och som leder till arbete. En kollega som gick ett program på yrkeshögskolan tipsade om att gå den typen av utbildning när museet behövde säga upp hälften av de anställda. Så Milena började att titta runt efter vilka yh-program hade öppet för sen ansökan och hittade VVS-ingenjörprogrammet, utbildningen som gav henne insyn i hela processen, från projektering till förvaltning. Att den gavs på distans var ett viktigt kriterium.

- Det byggs verkligen överallt och det känns spännande med bygg och infrastruktur. Byggbranschen är en värld där många olika yrkeskategorier möts, förklarar Milena.

Det var en av de stora anledningarna till att hon valde utbildningen.

Fick en tydligare syn på vad yrket innebär

Milena märkte under utbildningen att yrket erbjöd mer variation än vad hon hade trott och hon gillar även att det finns så många olika ingångar.
- Innan jag började plugga så trodde jag att det handlade om att rita ut rör men det finns så mycket mer man arbetar med. Det är ju även nära till VA med mer infrastruktur och även reningsverk, vilket jag märkte när jag gjorde mitt exjobb.

Exjobbet blev en framgång

Milena gjorde sina två LIA-perioder på Caverion medan hon valde att göra exjobbet på Veitech där hon undersökte samverkan vid byggprojekt och hur man kan arbeta för att öka effektiviteten.

- Jag tittade på en metod framtagen i USA som ska förbättra samarbetet. Genom en workshop sitter man ner och lägger upp gemensamma mål.

Arbetet blev framgångsrikt och i samband med examen tilldelades hon pris för bästa exjobb på TUC Yrkeshögskola. Det satte pricken över i:et.

När Milena blickar framåt tycker hon att VVS-ingenjör verkligen ett framtidsyrke.

- Vi måste dra ner på energianvändningen. Det nästlar sig in överallt och där är VVS också en del av det arbetet, säger Milena.

Nu när Milena är färdigexaminerad så är det dags att kasta sig ut i arbetslivet och hitta drömjobbet.

 

Text och bild: TUC