Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Studietips - knepen som förenklar plugget

 

grafisk bild över människor i olika studiemiljöer


Skapa rutiner, hitta din inlärningsmetod och glöm inte bort att pausa - här listar vi 12 tips som kommer underlätta dina studier!


  • Hur lär du dig bäst?
    Det finns tre olika sätt för inlärning: visuellt, via ljud eller kinetiskt. Om du föredrar att lyssna för att lära så kan du, förutom att gå på föreläsningarna, också läsa anteckningar och böcker högt. Eller varför inte be en studiekamrat läsa för dig?
    Vill du se för att lära dig är ett tips att stryka över viktiga stycken i böcker och i dina anteckningar och kanske sammanställa information i grafer och diagram.
    Kinetisk inlärning innebär att du lär dig genom att göra. Detta kan du främja genom att försöka lära någon annan det du ska lära dig. Skriv sammanfattningar av vad du lärt dig och lär ut det till en kompis.
    Hitta din egen unika inlärningsstil!

  • Hitta den optimala platsen för ditt pluggande
    Alla funderar vi olika och det gäller att du hittar din egen studieteknik, din rätta miljö och den bästa tidpunkten för ditt studerande. Kanske vill du ha en stillsam miljö som ett bibliotek, kanske vill du ha liv och rörelse omkring dig på ett café eller på Campus, eller kanske fungerar du bäst kvällstid i soffan.

  • Plugga – pausa
    Hjärnan behöver pauser för att ta till sig information. Varför inte bestämma att du pluggar i 45 minuter och sedan pausar i 10? Scrolla Facebook, ta en kaffe, sträck på benen, ta några djupa andetag, kliv ut i friska luften – vad som funkar för dig.

  • Inte som en vanlig bok
    Det kan vara bra att tänka på att facklitteratur inte är skönlitteratur - och således inte nödvändigtvis gjord för sträckläsning. Du behöver oftast inte läsa precis allt och inte heller i kronologisk ordning. Lär dig att plocka russinen ur kakan, så att säga.

  • Gräv fram självdisciplinen
    Även om du teoretiskt sett skulle kunna begränsa ditt pluggande till en eller ett par dagar i veckan så är det värt att försöka få in lite studietid varje dag. En längre inlärningsperiod främjar nämligen inlärningen. Gör det till en vana, om det så bara är en timme!

  • Gör en plan för dagen eller veckan
    Testa göra en lista för det du behöver läsa, skriva och göra under dagens studiepass eller veckans alla pluggtillfällen. Det är tillfredställande att bocka av punkterna och det är ett enkelt sätt att ha koll på att rätt saker blir gjorda i rätt tid!

  • Be om hjälp!
    Våga fråga om hjälp om du kör fast. Hör av dig till lärare, en studiekamrat eller scanna av nätet för att hitta svaret så att du tar dig vidare. Det finns inga dumma frågor, som du säkert vet.

  • Eyes on the price
    Vad är målet med dina studier? Gissningsvis har du siktet inställt på drömjobbet och en tryggare framtid. Påminn dig själv om varför du gör det här och föreställ dig den stolthet du kommer känna över dig själv när du tar din examen med finfina betyg.
    Det är viktigt att försöka hålla motivationen uppe, för det kommer komma tuffa perioder. Och du, ge dig själv små belöningar då och då. En biokväll, en friluftsdag, nya skor, en godispåse… vad du nu föredrar och förutsättningarna tillåter!

  • Slutligen, några korta tips:
    -
    Sov ordentligt! Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att ge kroppen rätt förutsättningar för inlärning. En god natts sömn kommer du långt på.

    - Rör på dig! Du kan riva av ett intensivt gympass, men en kortare promenad i friska luften - gärna utan hörlurar - kommer garanterat öppna dina sinnen, sänka dina axlar och ge dig energi att plugga några timmar till.

    - Ät ordentligt! Koffein- och sockerkickar i all ära, men glöm inte bort att ge kroppen och knoppen bränsle i form av näringsrik mat.

    - Sist - men kanske ändå viktigast av allt - tro på dig själv! Du klarar det här!