Gå till innehåll
Campus vimmerby logotyp

Ny lärarutbildning startar hösten 2021

Bristen på utbildade lärare i fritidshem är stor. Det är anledningen till att Linköpings universitet startar en utbildning som ska möjliggöra arbete och studier samtidigt. Avtalet har just skrivits på och Vimmerby är en av de orter som är först ut att erbjuda programmet.

Utbildningen kommer att bedrivas i samarbete med Campus Vimmerby.

– Att vi startar en utbildning som gör att man kan kombinera arbete med en lärarutbildning är unikt. Sedan tidigare finns kortare vidareutbildningar, men här får man en komplett treårig lärarutbildning, som man kan kombinera med det jobb man redan har, säger Jörgen Nissen, ansvarig för lärarutbildning vid Linköpings universitet.

En utmaning kring utbildning av personal som redan arbetar i skola och fritidshem har varit att när de vidareutbildar sig blir bristen på personal större. Det nya grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i skola och fritidshem är ett försök att komma till rätta med det.

Studenterna slipper flytta

Programmet är utformat för att passa dem som i vanliga fall skulle ha svårt att påbörja en utbildning, exempelvis för att man måste flytta, på grund av ekonomi eller familjesituation. Utbildningen är tänkt att göra det lättare för redan yrkesverksamma att börja studera.

– Jag är otroligt glad över att vi tillsammans med Linköpings universitet kan starta en utbildning med inriktning grundlärare fritidshem i Vimmerby. Jag hoppas att många tar chansen att vidareutbilda sig, nu när det blir möjligt att bo kvar i Vimmerby. Det är också bra att man parallellt kan jobba deltid, samtidigt som det är lätt att få jobb efter avslutade studier, säger Peter Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Utbildningsstart hösten 2021

De studenter som påbörjar det nya programmet kommer att kunna bo kvar på sin ort och utbildningen sker via så kallat e-lärande. Det innebär att studenterna fysiskt träffas på Campus Vimmerby och tar del av nätundervisningen tillsammans. Tidigare erfarenheter av lärarutbildningar med samma upplägg visar på goda resultat. Jämfört med distansundervisning, som är individuell, slutför studenter i högre utsträckning sina studier när de är del av en grupp som regelbundet träffas.

– Campus Vimmerby är väldigt nöjda över att vårt goda samarbete med Linköpings universitet fortsätter och att vi får möjlighet att erbjuda en lärarutbildning där studier och arbete kombineras. Detta avtal är viktigt för vårt mål, att tillgängliggöra högre utbildning i Vimmerby, säger campuschef Mattias Nordqvist.

Ansökan till utbildningen kommer att kunna göras våren 2021, med start hösten 2021. Förutom i Vimmerby kommer utbildningen att ges även i Norrköping, Motala och Katrineholm.

Mer om utbildningen:

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem, 3-årig utbildning, studietakt: 75 %. Yrkeserfarenhet är ett krav för att börja utbildningen. Start hösten 2021.

Kontakt:

Helene Elvstrand, universitetslektor samt programansvarig för grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i skola och fritidshem. Tel: 011-36 33 55, helene.elvstrand@liu.se

Peter Karlsson, ordförande Barn och utbildningsnämnden, Vimmerby kommun. Tel: 070-632 45 61, peter.karlsson@vimmerby.se

Mattias Nordqvist, campuschef, Vimmerby kommun. Tel: 010-356 93 68, mattias.nordqvist@vimmerby.se