Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pelarne

Pelarne

Pelarne ligger i Vimmerby kommun i Kalmar län vid riksväg 40 mellan Mariannelund och Vimmerby. Det är 10 km till Vimmerby respektive Mariannelund.

Pelarne är en kyrkby med en mängd byar utspridda i socknen.

Pelarne, bjuder på smålandssommaren när den är som bäst. Försommar i verklighetens körsbärsdal. Sommar - skördetid i Bullerbybarnens trakter. Upplev fågelkvitter och humlesurr.

Se småländsk flit manifesterad i stenrösen och gärdesgårdar. Se hagar med får och kor. Beundra spegelblankt sjövatten där solnedgången dubblerar sin skönhet. Andas honungsmättad luft från omvårdade lövträdsdungar, där vildblommor frodas...

Ta dig tid att njuta av det som Pelarne, Astrids inspirationskälla, har att ge!

Mer om Pelarne

Service

Vi har en lantbrevbärare som kommer fem dar i veckan, och vi har nära till den service vi behöver, i Vimmerby, 10 minuter bort. Till Vimmerby och Mariannelund tar det 10 minuter med bil.  För den som inte har bil finns det bra reguljära bussförbindelser.

Boende

Det finns några lediga hus men inga lediga lägenheter. Det finns också tomter till den som vill bygga.

Kommunikation

Kompletteringstrafik (gäller för alla) går tisdagar och torsdagar samt marknadsdagar till Vimmerby stad.
Sockentur (gäller för alla) körs fredagar från Pelarne till Storebro eller Rumskulla.
Se mer information på www.klt.se.

Närtrafik - Klt.se

Till Göteborg är det 28 mil. Till Stockholm är det 30 mil och till Malmö är det 34 mil. Kan man bo mera centralt än så?

I Pelarne har vi många föreningar av olika slag och vi har vår ”pelarneanda.” Där kan också du få plats.

Mitt i mörkaste Småland ligger den lilla byn Sevedstorp. Inbäddad i en vacker natur ligger den där, den alldeles riktiga Bullerbyn. Det var Sevedstorp som Astrid Lindgren hade i tankarna när hon skrev böckerna om Bullerbybarnen.

I "Mellangården" växte nämligen författarinnans pappa Samuel August upp. Det var också här som regissören Lasse Hallström spelade in de båda filmerna om livet på landet för Lisa, Olle, Anna, Britta, Lasse och Bosse.

Sevedstorp är ett genuint och lite annorlunda turistmål. Lev och upplev precis som Bullerbybarna gjorde!

Pelarne kyrka

Utmed riksväg 40, ca 7 km väster om Vimmerby, ligger Pelarne. Pelarne omtalas 1330, då Ulf var präst här. Kyrkan är en medeltida träkyrka uppförd före 1300-talets mitt. Kordelen som bedöms vara den äldsta delen av kyrkan är med all säkerhet betydligt äldre. En bakom altartavlan befintlig målning och tre fönsternischer, bedömdes vid kyrkorestaureringen år 1925 av länsantikvarie Manne Hofrén vara i stil av "strängt romanskt kynne" och bör dateras till 1200-talet. En muntlig tradition finns som säger att byggnadsåret var 1133 men den kan ej beläggas. Klart är att kyrkan tillhör landets äldsta bevarade träkyrkor.

Det näringsliv som finns i Pelarne är till största delen knutet till jordbruk eller skogsbruk. I gengäld har vi inga höga skorstenar som spyr ut föroreningar.

Vimmerby ligger 10 minuter bort och Mariannelund likaså. Till Hultsfred tar det en kvart med bil. Pelarne ligger centralt.

Pelarne kyrka

Pelarne socken är nog mest känd för sin fina lilla medeltida träkyrka från 1200-talet som är en av få i sitt slag. Väster om kyrkan, på Pelarne kulle finns lämningar från järnåldern och dessutom en fantastisk utsikt över landskapet. Socknen är en utpräglad jordbruksbygd och här finns mest äldre bebyggelse. I landskapet finns flera speciella element som berg och stup, alla med sina egna sägner. Kända släkter i Pelarne är Drangel och Ramsvärd. Socknen är den minsta i kommunen och hade 1805 573 invånare. 1855 fanns det 813 invånare och 100 år senare 401 invånare.

Idag bor det cirka 210 personer i Pelarne socken men den aktiva hembygdsföreningen har hela 379 medlemmar.

Fornborgen på Skansebergen

Tar man av från länsväg 33, mellan Pelarne och Vimmerby, mot Djurstorp, når man Skansebergen efter en knapp kilometer. Mitt emot det stora flyttblocket Toppesten finns en markerad stig upp till fornborgen. Borgen på berget är 220x70 meter stor, begränsad av branta stup med de mindre branta delarna försedda med stenvallar.

Sveriges udde

På en udde i Mossjön sydväst om byn Pelarnehult i Pelarne socken ligger Sveriges udde, eller som den också kallats, Sverkers udde. Före sjösänkningen var udden en ö. Ut till ön ledde då en vägbank, ännu tydligt synlig. Själva borgkullen är cirka 130 x 170 m. Högst upp finns resterna efter en stabil husgrund 7 x 7 m, med 2 m breda murar upp till 1 m höga. Murarna har dock tidigare varit betydligt högre då mycket sten nu ligger nedrasad både i och utanför grunden. Påbyggnaden har troligen varit av timmer. Runt kullen finns ett flertal mindre husgrunder, lämningar efter olika typer av ekonomibyggnader.

Till denna plats knyter sig berättelsen om Mats Gustavsson Sparre som år 1374 kom i delo med biskop Gottskalk från Linköping och mördade honom. Som botgöring fick han bege sig till Rom. Under hans frånvaro lade bland andra fogden på Kalmar slott, Vicke van Vitzen, beslag på delar av hans godsinnehav. Efter återkomsten lät han bygga denna befästa gård.