Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Ställ en fråga till kommunen

Är du ungdom eller ung vuxen och har frågor som handlar om Vimmerby kommun. Ställ då dina frågor här.

Kanske är det inte en fråga utan mer ett tips eller förslag på något som du vill ska hända eller förändras i kommunen. Det kan vara både tjänstepersoner och politiker som svarar, det beror helt på vilken typ av fråga som är ställd.

Tänkt på att när du skickar in dina frågor till en kommun så blir dina uppgifter offentliga så ange inte information som du inte vill att andra ska kunna se.
Din fråga och svar kommer att publiceras längre ner på sidan om du godkänner det längre ner på sidan. Dina personuppgifter kommer inte publiceras på webbplatsen.




Namn behöver inte anges

Du måste skriva din e-postadress om du vill ha svar via e-post

Du måste skriva ditt telefonnummer om du vill bli kontaktad via telefon
Jag godkänner/samtycker * (obligatorisk)
Jag godkänner/samtycker

Jag godkänner att frågan får publiceras på vimmerby.se * (obligatorisk)
Jag godkänner att frågan får publiceras på vimmerby.se


Svar på inlämnade frågor, tips och förslag

Fråga, tips eller fundering från Ung i kommunen

Fråga:
Hur arbetar kommunen med hemmasittare?
Svar:
Det finns en kommunövergripande handlingsplan som är framtagen för att tilgodose elevens rätt till utveckling mot måluppfyllelse. I rutinen finns:
- Uppmärksamma frånvaro. Vid frånvaro ska det registreras i skola 24, klassföreståndare kontrollerar det här dagligen. Vid ogiltig frånvaro kontaktas vårdnadshavare.
- Utreda och åtgärda ogiltig frånvaro. Samtal bokas in med klassföreståndare, eleven och kurator. Vårdnadshavare till elev i 7-9 informeras om samtalet och erbjuds delta.
- Utreda och åtgärda giltig frånvaro. Ärendet tas upp i elevhälsan. Samtal med vårdnadshavare. En samtal/ träff med familjeteamet erbjuds. Orosanmälan kan göras om det är befogat.
hela handlingsplanen finns att hitta: https://www.vimmerby.se/4.1d85645215ec7de284668b92.html
Pia Eherlund Bengtsson, Verksamhetschef grund- och särskola.

Varför är det p - skiva på Vimmerby gymnasium parkering? Vi på gymnasiet tycker att det är mycket dåligt eftersom att vi behöver gå ut o flytta runt på våra bilar för att slippa få parkeringsböter. Om till exempel en klass har ett prov och någon kommer på att han eller hon måste flytta sin bil. Menar ni då att vi ska behöva springa ut från klassrummet under provet och flytta bilen.

Parkeringen vid sibylla blir också väldigt full lätt och alla vill stå på de parkeringar som inte har någon p - skiva för att slippa känna sig oroliga för att få p böter. Den blir full eftersom att många som jobbar uppe på stan ställer sina bilar där och det gör att vi elever som går på skolan och även allt personal har svårt att hitta parkering. Vi på Vimmerby gymnasium vill ha en förbättring genom att parkeringen ska bara vara för oss och ingen p - skiva.

svar:

Vi har varit tydliga ut till elevrådet och eleverna som frågat att vi har ingen möjlighet att administrera parkeringstillstånd även för eleverna.

Vi ser inte heller schematekniskt att det skulle vara ett problem att gå ut och flytta sin bil, även vid ett prov. Det finns tillfällen under dagen då eleverna hinner gå ut och flytta sin bil.

Elever som bor i Vimmerbys innerstad ser vi inte har något behov av att köra bil till skolan. Andra elever har busskort för att ta sig till och från skolan.

Ett fåtal elever som har dålig kommunikation till sin bostad utanför innerstaden samt elever över 20 år som inte får ut ett busskort kan ha skäl till att ta bilen till skolan.

Vi ser helt enkelt inte parkeringsfråga som ett stort problem för våra elever.

vänligen, Caroline Wohlfart, Intendent Vimmerby Gymnasium

Fråga: Vi är tre elever på Vimarskolan som har ett önskemål om ett multiarena. Vi tror den skulle passa bra mellan ishallen och idrottshallen så allt kopplas ihop. Innebandy, fotboll, hockey, basket och handboll är sporter vi tror många skulle vilja ha i den.

Svar: Hej!

Vad spännande att ni intresserar er för en multiarena och kul att se att ni kommer med innehållsförslag och placering. I Vimmerby finns det en föreningsallians mellan Vimmerby hockey och Vimmerby innebandyklubb som jobbat med en förstudie för en multiarena. Hur deras förstudie ser ut är presenterad för politiken i Vimmerby kommun. En multiarena med dessa mått mätt är en väldigt stor kostnad och investering för kommunen. Det är många saker den kommunala budgeten skall prioritera. Under de närmaste åren finns inga planer för en multiarena men i framtiden är det ingen omöjlighet.

Vänligen, Utvecklingsavdelningen

Fråga: Varför finns det ingen basketklubb?

Svar: Hej!

För att det skall finnas en basketklubb så måste det finnas en förening. För att en förening skall skapas så behövs det finnas tillräckligt stort intresse för basket så att en styrelse bildas sam antar stadgar och inriktning för föreningen. Därefter så behöver lokaler bokas upp och medlemmar värvas. I nuläget har det inte funnits så pass stort intresse för basket att det startats en klubb. Om du har fler frågor eller funderingar eller intresse av att starta en förening är du välkommen att kontakta Vimmerby kommuns fritidssamordnare.

Vänligen, Utvecklingsavdelningen

Fråga, tips eller fundering: gott men mindre fisk

Svar: Vi ska följa de riktlinjer som finns om näringsriktig och varierande skollunch. Fisk bör serveras 1-2 ggr i veckan, fisk innehåller mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av.

Vänligen, kost

Fråga, tips eller fundering: när vi äter potatisbullar så vill jag ha någon typ av kött till och jag önskar att vi ska få kebab i pitabröd och chillicorncarne. Men över lag så tycker jag att skolmaten är bra

Svar: Tack för förslag på maträtter som du önskar ha med på matsedeln.

Vi försöker få in lite mer vegetariska rätter på vår matsedel. Vi behöver äta mer av det gröna både för vår hälsa och miljön. Det är många som tycker om potatisbullar och då har vi valt att servera den som en vegetarisk rätt vid något tillfälle.

Vänligen, Kost

Fråga, tips eller fundering: Blanda ej salladen, kan finnas saker man ej gillar i rörorna eller kan vara allergiska mot något i röran

Svar: Sallader kan vara både blandade och oblandade. Det är bra med variation även på vårt salladsbord och vi utgår från vilken säsong på året det är med just på grönsaker.

Att blanda sallader och andra maträtter gör att nya smaker träder fram och vi upptäcker att vi tycker om nya rätter.

Vänligen, Kost

Fråga, tips eller fundering: Kan man fixa att det kommer fler bussar till våra tåtorter, för jag bor i tuna och om man missar bussen som går 16:15 eller ska stanna längre måste man ringa någon med bil och kan annars inte komma hem. Tack för svar

Svar: Tack för din fråga. Busstrafiken i kommunen sköts av Kalmar länstrafik som är en del av Region Kalmar län. Det är Kalmar Länstrafik som bestämmer vilket utbud och vilka tider som gäller för kollektivtrafiken. Ett alternativ till linjetrafiken är närtrafiken som endast körs om någon har beställt en resa.

Mer information om närtrafiken finns på KLT:s hemsida, https://www.kalmarlanstrafik.se/globalassets/tidtabeller/tidtabell-nartrafik/vimmerby-kommun/tuna.pdf

Vänligen, samhällsbyggnadsavd.

Fråga, tips eller fundering: hej, Jag skulle vilja att maten i skolan skulle serveras förs sig så att man inte blandar tex kycklingen med såsen och köttet med såsen. Vi skulle också vilja ha pannkakor till mat och äta maträtter som falukorv och stuvade makaroner mer i veckan men där emot minska fisken.

Svar: Tack för förslag på maträtter som du önskar ha med på matsedeln.

För att servera maträtter med en variation behöver vi servera både blandade och oblandade maträtter.

Att blanda livsmedel med varandra som tex en köttgryta gör att nya smaker träder fram och vi upptäcker att vi tycker om nya rätter.

Vi ska följa de riktlinjer som finns om näringsriktig och varierande skollunch. Fisk bör serveras 1-2 ggr i veckan, fisk innehåller mycket av näringsämnen som är svårt att få tillräckligt av.

Vänligen, kost

Fråga, tips eller fundering: Vi vill att salladen ska vara uppdelad, grönsak för grönsak. Då kan man blanda själv med det man gillar.

Samma sak med tacofärsen som vi får i skolan, det är morötter i den och alla gillar inte det så då kan man få blanda i det själv om man vill det.

Svar: Sallader kan vara både blandade och oblandade. Det är bra med variation även på vårt salladsbord och vi utgår från vilken säsong på året det är med just på grönsaker.

Att blanda sallader och andra maträtter gör att nya smaker träder fram och vi upptäcker att vi tycker om nya rätter.

Receptet vi använder oss av till tacofärsen innehåller morötter och det har vi för att höja smaken och öka intaget av näringsämnen som vi behöver.

Vänligen, kost

Fråga, tips eller fundering: Varför får vi inte bättre mat på Astrid Lindgren skolan?

Och varför är salladerna blandade?

Svar: Sallader kan vara både blandade och oblandade. Det är bra med variation även på vårt salladsbord och vi utgår från vilken säsong på året det är med just på grönsaker.

Att blanda sallader och andra maträtter gör att nya smaker träder fram och vi upptäcker att vi tycker om nya rätter.

Tråkigt att du inte är nöjd med maten på Astrid Lindgren skolan. Du får gärna skriva igen vad du inte är nöjd med och vad du vill att vi ska göra för att det ska bli bättre.

Vänligen, kost

Fråga, tips eller fundering: vrf finns inte simhall här i Vimmerby.

Svar: Hej! I Vimmerby kommun har vi en simhall som är belägen i Gullringen. Det finns inga planer på att ha en till simhall i Vimmerby.

Vänligen, Utvecklingsavdelningen

Fråga, tips eller fundering: Hur gör man för att starta ett ungdomslag för tjejer i hockey

Svar: Hej! För att starta ett ungdomslag för tjejer i hockey så behöver du en förening. I Vimmerby så spelar en förening som heter Vimmerby hockey, de har ett relativt nystartat lag för flickor. Om du vill att det skall finnas ett ungdomslag för tjejer så skulle jag ringa till Vimmerby hockey och börja med att starta en dialog med dem, det kanske finns många tjejer som vill spela men alla kanske inte känner till varandras intresse? Lycka till!

Vänligen, Utvecklingsavdelningen

Fråga, tips eller fundering: vi vill ha en parkering vid AL-skolan för elever som åker till exempel moped eller A-traktor

Svar: Hej Det finns mopedparkering vid paviljongen. A-traktorer får stå vid ishallen eller på gator runtomkring skolan där man kan parkera.

Vänligen, Samhällsbyggnadsavd.

Fråga, tips eller fundering: plogga mera och bättre

Svar:

Förutsättningarna för snöröjning på kommunala gator är:

Gator och vägar röjs vid snödjup 8-10 cm.

Villakvarter röjs vid snödjup 10 cm.

Gång- och cykelvägar, ytor vid skolor och torg röjs vid 5 cm.

När villkoren för röjning är uppfyllda ska denna påbörjas senast kl. 07.00.

Vi prioriterar skolor, gång- och cykelvägar, resecentrum och räddningstjänst i första hand. Därefter övriga gator och vägar. Samma förutsättningar och prioriteringsordning gäller för såväl Vimmerby stad som för de kringliggande orterna.

I möjligaste mån ska röjningen ske 07.00-16.00 under helgfria vardagar. Under nätter och helger är beredskapen begränsad. Det finns alltid en arbetsledare i beredskap som gör bedömningar och beslutar när kriterierna för röjning är uppfyllda. Vilken typ av maskin som används i respektive område avgörs av områdets tillgänglighet.

Det är Vimmerby kommuns driftenhet och inhyrda entreprenörer som sköter snöröjningen på kommunens gator och vägar, se kartor nedan. Övriga vägar sköts av Trafikverket. Alla frågor om snöröjning på kommunens gator och vägar, även frågor om områden där våra entreprenörer kör, hänvisas till vår driftenhet. Se nedan vilka våra entreprenörer är och vilka områden de ansvarar för.

Respektera parkeringsförbud på vissa gator För att snöröjning ska fungera är det viktigt att alla respekterar de parkeringsförbud som finns. På vissa gator i Vimmerby stad är det parkeringsförbud mellan 22.00 - 08.00, under tiden 1 december till 31 mars. För mer information om vilka gator det gäller, se karta nedan.

Hjälp oss att underlätta för snöröjningen Tänk på att ni som har egna uppfarter att ni parkerar på dem, istället för på gatan. Detta underlättar för snöröjningen.

Fastighetsägarens ansvar

Tänk på att det är fastighetsägarens ansvar att snarast ta bort snö och is på gångbaneutrymmet vid den egna fastigheten. Vid halka ska fastighetsägaren skyndsamt sanda gångbaneutrymmet eller vidta andra åtgärder till motverkande av halka. Detta finns beskrivet i Kommunfullmäktiges beslut 27/11 1995, § 130.

Vänligen, gatukontoret

Fråga, tips eller fundering:Hej! Jag skulle vilja ha mer personal på Fabriken. Detta är för att man ofta inte har så mycket tid att umgås med dem om många ungdomar befinner sig där och personalen är upptagen. Jag vill också gärna att öppettiderna på tisdagar förlängs eftersom att vi som går på högstadiet och slutar vid 16.00 inte hinner vara där i mer än typ 1 timme då.

Svar: Hej! Det är en väldigt bra önskan du har.

Jag som chef för Fabriken skulle också vilja ha mer personal så vi kan utöka vårt arbete, inte bara i tid utan även när vi är på plats och att vi kan engagera oss mer i er ungdomar som är på plats.

Som du förstår så kostar det pengar och det jag som chef kan göra är ju att önska mer utrymme ekonomiskt så att vi kan utöka vår verksamhet och det gör jag så klart.

Tyvärr är det många som önskar pengar och det är svårt att få extra tillskott.

Det känns väldigt bra att vi får det här önskemålet från dig och jag och mina kollegor får kämpa på så mycket vi kan så länge.

Tack för din fråga:)

Vänligen, utvecklingsavd