Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Grundlärarprogrammet till Campus Västervik

Från och med höstterminen 2020 finns ett nytt lärarprogram på Campus Västervik. Genom ett samarbete mellan Linköpings universitet och samverkansprojektet Campus i Småland 2030 kan Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem starta.

Från och med den 16 mars 2020 kan de som vill läsa programmet skicka in sin ansökan. Linköpings universitet förlägger 20 studentplatser på Campus Västervik.

  • Vi är mycket glada över det här samarbetet. För oss är det viktigt att högre utbildning kan vara tillgänglig i orter som behöver mer kompetens, i det här fallet till skola och fritidshem, säger Helene Elvstrand, programansvarig vid Linköpings universitet.

Inriktningen för programmet är arbete i fritidshem. Studenterna fördjupar sig bland annat i barns kommunikation, fritid och kultur och kommer att undervisa i musik, bild eller idrott i skolan.

Resultat av samverkansprojekt

Att programmet startar i Västervik beror på det regionala samverkansprojekt som kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik ingår i för att öka kompetensen i norra Kalmar län. Före 2021 ska kommunernas lokala campus starta eller avtala om att starta både utbildningar och forskningsprojekt som ska möta arbetsmarknadens behov.

  • Det här arbetet är avgörande för utvecklingen i våra kommuner. Här finns ett stort behov av bland annat lärare, så de som läser Grundlärarprogrammet på Campus Västervik kan gå direkt ut i arbete när de är klara, säger Jerry Engström, projektledare för Campus i Småland 2030 och campuschef på Campus Västervik.

Projektet har redan ett pågående samarbete med Linköpings universitet. Den här höstterminen startade Förskollärarprogrammet på Campus Hultsfred, Campus Vimmerby och Campus Västervik.

  • Vi har goda erfarenheter har samarbetet så här långt, säger Helene Elvstrand.

Fakta: Studier på lokalt campus

Att studera på ett lokalt campus innebär att studenterna inte behöver flytta till universitetsstaden. De tillhör en studentgrupp och går på föreläsningar i lokaler på campus men föreläsaren är vanligtvis inte på plats. I stället finns den som håller i lektionen med på videolänk i realtid.

Mer information om Grundlärarprogrammetlänk till annan webbplats

Sidan senaste uppdaterad: 2019-12-13