Grundlärarprogrammet till Campus Västervik

Från och med höstterminen 2020 finns ett nytt lärarprogram på Campus Västervik. Genom ett samarbete mellan Linköpings universitet och samverkansprojektet Campus i Småland 2030 kan Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem starta.

Från och med den 16 mars 2020 kan de som vill läsa programmet skicka in sin ansökan. Linköpings universitet förlägger 20 studentplatser på Campus Västervik.

  • Vi är mycket glada över det här samarbetet. För oss är det viktigt att högre utbildning kan vara tillgänglig i orter som behöver mer kompetens, i det här fallet till skola och fritidshem, säger Helene Elvstrand, programansvarig vid Linköpings universitet.

Inriktningen för programmet är arbete i fritidshem. Studenterna fördjupar sig bland annat i barns kommunikation, fritid och kultur och kommer att undervisa i musik, bild eller idrott i skolan.

Resultat av samverkansprojekt

Att programmet startar i Västervik beror på det regionala samverkansprojekt som kommunerna Hultsfred, Vimmerby och Västervik ingår i för att öka kompetensen i norra Kalmar län. Före 2021 ska kommunernas lokala campus starta eller avtala om att starta både utbildningar och forskningsprojekt som ska möta arbetsmarknadens behov.

  • Det här arbetet är avgörande för utvecklingen i våra kommuner. Här finns ett stort behov av bland annat lärare, så de som läser Grundlärarprogrammet på Campus Västervik kan gå direkt ut i arbete när de är klara, säger Jerry Engström, projektledare för Campus i Småland 2030 och campuschef på Campus Västervik.

Projektet har redan ett pågående samarbete med Linköpings universitet. Den här höstterminen startade Förskollärarprogrammet på Campus Hultsfred, Campus Vimmerby och Campus Västervik.

  • Vi har goda erfarenheter har samarbetet så här långt, säger Helene Elvstrand.

Fakta: Studier på lokalt campus

Att studera på ett lokalt campus innebär att studenterna inte behöver flytta till universitetsstaden. De tillhör en studentgrupp och går på föreläsningar i lokaler på campus men föreläsaren är vanligtvis inte på plats. I stället finns den som håller i lektionen med på videolänk i realtid.

Mer information om Grundlärarprogrammetlänk till annan webbplats

Sidan senaste uppdaterad: 2019-12-13