Svenska som andraspråk i grundskolan eller anpassade grundskolan
Svenska som andraspråk finns i alla skolformer där man undervisar i ämnen. Elever läser antingen svenska eller svenska som andraspråk. Båda ämnena har samma undervisningstid. Betyg i svenska och svenska som andraspråk ger likvärdig behörighet att söka in till gymnasieskolans alla program.
I grundskolan och i anpassad grundskola finns två likvärdiga svenskämnen, svenska och svenska som andraspråk med samma timplan. Svenska som andraspråk är ett eget ämne med en egen kursplan. Betyg i svenska och svenska som andraspråk ger likvärdig
behörighet för att söka in till alla program till gymnasieskolan och högre utbildning.
De elever som behöver undervisning i svenska som andraspråk har rätt att få den. Det gäller oavsett vilken språknivå eleven befinner sig på eftersom alla elever har rätt till undervisning utifrån sina egna förutsättningar.
Enligt skolförordningen ska följande elever få undervisning i svenska som andraspråk om de behöver det:
- elever som har ett annat språk än svenska som modersmål.
- elever som har svenska som modersmål och som har tagits in från skolor i utlandet.
- invandrarelever som har svenska som huvudsakligt umgängesspråk med en vårdnadshavare.
Skillnader mellan svenska och svenska som andraspråk
I undervisningen i ämnet svenska utgår läraren från att barnen pratar flytande, uttalsmässigt och grammatiskt korrekt svenska när de börjar skolan. I undervisningen i ämnet svenska som andraspråk utgår istället läraren ifrån att barnet kan behöva utveckla den språkliga basen och ordförrådet på svenska samtidigt som barnet ska fortsätta att utveckla det svenska språket.
Mycket undervisningstid i svenska som andraspråk läggs på muntliga och läsande aktiviteter, läsförståelse, samt uppbyggnad av ett ordförråd. I undervisningen ingår även att lära sig strategier för att lära sig språk.