Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Vi testar besöksmål i Vimmerby kommun

Ett av uppdragen som vi Unga kommunutvecklarna jobbar med är att testa på olika besöksmål i Vimmerby kommun. Syftet är att uppmärksamma ungdomar, i och utanför kommunen, om vad som finns att göra här.

Efter varje besök på de olika besöksmålen skriver vi en kort recension i ett inlägg som publiceras på Instagram: "fabrikenvimmerby" och Facebook: "Allaktivitetshuset i Vimmerby" med hashtagen #MittVimmerby. Vi uppdaterar med alla inlägg här nedan:

3 juli 2020

Skogens Honung
Vi besökte skogens honung. Det var ett mysigt café som satsade på att vara lite annorlunda. De lyckades väldigt bra då allt de hade att äta innehöll deras egen gjorda honung, det fanns också en riktigt god björkdricka där. Han som äger cafét har ungefär 100 bisamhällen som han använder till att göra sin egna honung som han säljer. Hans honung kommer från speciella blommor och bär, som maskros honung och hallon honung. De får 4/5 trampbåtar.

Kollage med bilder på gammalt inrett café, bisamhälle i ett fönster och Skogens honungs meny

Skogens honung i Tuna

Kollage med bilder på en dekorerad bikupa i en grönskad trädgård och ungdomar som sitter i en soffa i caféet.

Skogens Honung i Tuna

1 juli 2020

Rost och kardemumma
Vi besökte Rost och kardemumma i Vimmerby. Utställningen låg i en mycket fin trädgård, och hade många fina dekorationer. Många av de var rostskulpturer, eller gjorda av sten, stål och trä. Det fanns många fina skulpturer som krukor, grodor, bänkar, och prydnadssaker. Hennes utställning byggde på att man skulle få inspiration till sin egna trädgård, därför var det väldigt mycket grönt i hennes trädgård med träd, buskar och många blommor. Man kan köpa nästan alla av de sakerna som fanns där. De får 4.5/5 trampbåtar.

trädgårdsdekorationer i utemiljö. Ungdomar sitter på en trädgårdssoffa

Besöker rost och kardemumma

30 juni 2020

Ingebo Hagar
Vi har besökt Ingebo Hagar. Det är en idyllisk gård med en mysig affär och många trevliga djur, så som kaniner, hästar, getter, grisar och får. Vi fick gå och hälsa på djuren och mata kaniner. Det fanns också rundor som man kunde gå i skogen. I några rundor fick man gå igenom en hage med får. Det fanns också en köksträdgård där som var väldigt fin. Ingebo Hagar får 3/5 trampbåtar.

Besök hos djur på Ingebo Hagar. Ungdomar tittar på djur

Besök på Ingebo Hagar

26 juni 2020

Naturrundan i Gullringen
Den var väldigt fin och trevlig att gå på, med små historier om platserna på vägen. Dock så var det lite svårt att hitta ibland, och på sommaren blir det lite myggigt. Stigen får 2/5 trampbåtar.

Tre bilder från Naturrundan i Gullringen. Ungdom gör tummen upp till kameran framför gammal kraftverksbyggnad, en å omgiven med grön växtlighet, tre ungdomar pratar med varandra omgiven av grön natur

Naturrundan i Gullringen

Tre bilder från Naturrundan i Gullringen. Röd vägvisarskylt bland ormbunkar, ungdom tittar på stenblock och delar av ett gammalt stenstativ till vattenrör.

Naturrundan i Gullringen

 

Dammen i Gullringen
Det var ett fint badställe med skog och berg omkring. Man kan hoppa från en brygga och ett berg. Dock så måste man hoppa på egen risk från berget. Dammen får 3/5 trampbåtar.

Från badplatsen i Gullringen. Två ungdomar står på varsin klippavsats med sjön framför sig. En ungdom hoppar från klippavsatsen ner i sjön.

Dammen i Gullringen

 

Vimmerby Adventure Park
En väldigt ny och fräsch park, med olika höjder för olika åldrar, och olika svårigheter. Det är en park som tänker på säkerheten och det finns alltid personal där att guida dig. Det finns också en väldigt lång zipline där man åker över en miniatyr stad, landar på andra sidan och åker tillbaka. Vimmerby Adventure Park får 5/5 trampbåtar.

Collage på ungdomar som klättarar i höghöjdsbana och lyssnar på instruktioner från guide

Vimmerby Adventure Park

Collage på ungdomar so klättrar i höghöjdsbana och åker linbana

Vimmerby Adventure Park

 

25 juni 2020

Kvilleken, utanför Rumskulla
Kvilleken är nästan 1000 år och har en vidd på 14 meter. Trädet är väldigt coolt och maffigt och det är en fin natur omkring och små bänkar. Trädet får 2.5/5 trampbåtar.

Collage med två bilder. En man står med ryggen vänd mot kameran och tittar på Kvilleken. Runt om finns grönska, gärdsgård och picknickbord. Några ungdomar går över ett stenmur bredvid Kvilleken.

Kvilleken

 

Djursdala utkikspunkt vid Djursdala rundan
Det var en väldigt fin utsikt över skogen, och en trevlig stig som fortsättning av vägen. Man såg en bit ifrån utkiktornet och det fanns ett trevligt utedass i närheten. Utkiks punkten får 3/5 trampbåtar.

Bild tagen från marken upp på ungdomar som står i utkikstorn i trä.

Utkikspunkt på Djursdalarundan

 

Stjärneviksbadet
Det är en fin badplats med en ganska fin volleyboll plan, och en brygga en bit ut. Vattnet är ganska långgrunt, men det tar inte alldeles för lång tid innan det blir djupt. Dock så är sandstranden inte så stor, men man har ganska så mycket plats. Det finns också många träd vid stranden, och en toalett och omklädningsrum. Stjärnevik får 4.5/5 trampbåtar.

Två ungdomar i badkläder står i en sjö med vatten upp till knäna

Stjerneviksbadet

 

24 juni 2020

Museet Näktergalen
Det var ett väldigt gammalt fint hus, med gamla och unika målade väggar. Utställningen som vi gick på handlade om gamla Vimmerby och dess historia. Det fanns också listor med dialekt ord, fynd från en utgrävning i Gästgivarhagen. Men också gamla saker och leksaker. Fynden från utgrävningen var från gravar på vikinga tiden, vilket var väldigt intressant att se vad som brukade vara i de gravarna. Det var också kul att se de gamla leksakerna som fanns där, som folk lekte med förr. De får 4/5 trampbåtar.

Kollage av två bilder tagna på museum. Gamla Vimmerby i miniatyr och gamla leksaker i glasskåp.

Stadsmuseet Näktergalen

 

Vimmerby torg
Vi var också inne i turistbyrån, tittade runt och åt fika. Vi gick också runt på torget och gick i Astrid Lindgrens fotspår.

Vimmerbys torg är väldigt fint med många caféer och fina blommor. Det finns också en fin fontän omgiven av träd och blommor. En fin staty av Astrid Lindgren finns ungefär i mitten av torget, och små hus som symboliserar husen i "Alla vi barn i Bullerbyn". Det finns många butiker på sidan om torget och Stadshotellet och Rådhuset står stolta på varsin sida av torget.

Ungdomar sitter runt ett bord och lyssnar på en av personalen från turistbyrån.

Fika på turistbyrån

 

23 juni 2020

Ostkakeboden i Frödinge
Själva Ostkakeboden ligger i en mysig liten stuga, och uteserveringen var lika mysig den. Brevid boden ligger det en stor gräsmatta, med en fin fontän i en sjö, och en mysig bänk, med blommor om kring sig. Själva kakorna var väldigt goda, och bidrog till stämningen.
De får 4.5/5 trampbåtar

Ungdomar sitter och fika runt ett bord.

Uteservering på Ostkakeboden i Frödinge

 

22 juni 2020

Filmbyn
Det var ett väldigt interaktivt museum, då man fick röra sakerna från Astrid Lindgrens filmer, vilket gjorde mycket av upplevelsen. Man fick också reda på intressant historia, om när filmerna skapades, och från de som var med i dem. Det fanns ett karaoke och quiz rum också, som var väldigt roligt, då man fick poäng. Ett animations rum fanns också där man kunde skapa en egen film, med Ronja eller Emil i bakgrunden, vilket var väldigt kul då man kunde träffa på rumpnissarna eller bli upphissade i flagstången av Emil. Filmbyn får 5/5 trampbåtar.

Kollage av ungdomar i Filmbyn. En ungdom sitter på ens stol och låtsas äta ut en stor skål i pippis kök, en ungdomar sitter bakom arbetsbänk i Emils snickarboa, två ungdomar sitter på vars en sida om doktorn i Katthults skrivbord, ungdom sitter på pippis häst.

Filmbyn

 

Runkesten utanför Mariannelund
Denna stenen är känd då den troligtvis är det största flyttblocket som kan sättas i gungning. Den var väldigt stor och cool, och man fick en trevlig promenad dit, då det tyvärr inte går att ta sig dit med bil. Den får 2/5 trampbåtar.

Ungdomar står och trycker på ett stort stenblock för att få stenblocket i gungning.

Vi försöker på Runkesten i gungning.

 

18 juni 2020

Lövparken i Tuna
Det är en park med många olika typer av lövträd med flera stigar att gå på. Det finns en kärleksstig där ni b.la kan rista in era namn i ett träd och dansa på rosor. Men det hade varit ännu bättre om det hade varit mindre igenväxt. I lövparken finns en inte nudda marken bana som passar för alla.
Tänk på att det är som att va i skogen så ta kläder efter väder.

Kollage på ungdomar i Trädparken. Ungdomar står under Kärleksportal, sitter på en bänk och leker ett kärleksspel

Lövparken i Tuna

 

Vimmerby camping

Det är fint där för de har precis fräschat upp parkering, bryggan och minigolfen så det ser snyggt och bra ut. Vi åkte trampbåt och det är jättekul. Det funkar jättebra och går bra att bada ifrån trampbåtarna. Vi spelade även minigolf, det är ju kul å spela och banorna är fräscha. Det enda dåliga var att mattan va lite hög så att man kan inte slå som man brukar på andra mingolfbanor. Men det va kul. Nossen får 4/5 trampbåtar

Kollage med ungdomar som kör trampbåt och spelar minigolf vid en sjön Nossen.

Aktiviteter på Vimmerby camping

Mer information

Kontakt

Camilla Karlsson

Fritidsledare, samordnare
Fabriken, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 94 20
E-post: camilla.karlsson@vimmerby.se

Moa Eskilsson (vikarie)

Ungdomspedagog, ANDT-samordnare
Utvecklingsavdelningen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 94 53
E-post: anja.persson@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad: