Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Regionförfattare – en ny roll växer fram i länet

Ami Andersson och Tove Folkesson är regionförfattare i Kalmar län.

I slutet av 2019 anställde Vimmerby kommun två regionförfattare. Syfte var att få fler vuxna att läsa och skriva, men också att placera länets skrivande i en konstnärlig kontext.

Med det som grund är regionförfattarnas uppdrag att verka som konstnärliga ledare för författande och skrivande, men också att vara en del i olika litteraturprojekt. Vimmerby kommun står som huvudman för uppdraget, men regionförfattarnas arbetsområde sträcker sig över hela länet. Under 2020 kommer de att arbeta skrivfrämjande på både djup och bredd. Dels genom att möta blivande författare som redan tagit sig en bit på vägen mot ett författarskap, och dels genom att hitta en form för att presentera texter som berättar om livet i länet. Eftersom det inte finns någon liknande tjänst i landet kommer en del i regionförfattarnas arbete också vara att, tillsammans med länets litteraturutvecklare, forma en roll och ett uppdrag som ska stå sig över tid.​

Vill du låna världen din berättelse?
Vi söker nyskrivna kortare texter om människors liv i länet. Skriv, och låt oss få läsa! VI läser allas texter med omsorg, oavsett om du är proffs eller aldrig har skrivit tidigare, och hela eller delar av era berättelser kan bli del i en bok. Senast den 15 maj 2020 vill vi ha din text.

Ett körverk om vår tid
Tillsammans samlas era texter i en kör där allas röster är lika viktiga, som stämmor, toner och rytm i ett körverk om vår tid. En tid som i tanken kan sträcka sig bakåt eller framåt men tar sin utgångspunkt i oss som lever här och nu.

Olika typer av texter
Texten du skickar in ska ha sin utgångspunkt i ditt liv här och nu, ett nu som i tanken kan sträcka sig bakåt och framåt. Det kan exempelvis vara en novell, en dikt, början på en roman, en essä, eller ett urval av dagboksanteckningar.

Det är inte företagsreklam, debattexter eller ren facktext.

Textlängd
Vi har inte satt något exakt antal tecken eftersom texterna också kan komma att användas i delar, men för att vi ska kunna lägga lika mycket tid för läsning på varje text bör den inte vara längre än 20000 tecken inkl. blanksteg.

Bifoga också
Ditt namn, födelseår och bostadsort.
Berätta också i en mening om din anknytning till länet.

Inbjudan är riktad till vuxna, minst 18 år, med anknytning till länet.

Kontakt och skicka in din text senast 15 maj 2020

E-posta oss gärna om du har frågor, eller e-posta texten direkt till oss på:
ami.andersson@vimmerby.selänk till annan webbplats
tove.folkesson@vimmerby.selänk till annan webbplats

Workshops
Under våren kommer regionförfattarna att besöka kommunerna. Vi kommer att finnas på vissa bibliotek men också på arbetsplatser eller i andra sammanslutningar.
Vill du veta mer kan du kontakta länsbiblioteken eller e-posta oss direkt.

Nå oss så här:
Du kan följa projektet på Facebook Regionförfattarna i Kalmar län och Facebook-gruppen Vill du låna världen din berättelse? Du kan också nå oss på telefon via växeln i Vimmerby kommun 0492-76 90 00.

Kontakt

Anna Mellergård

Litteraturutvecklare
Administrativa avdelningen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 95 22
E-post: anna.mellergard@vimmerby.se

Ami Andersson

Regionförfattare
Administrativa avdelningen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 00
E-post: ami.andersson@vimmerby.se

Tove Folkesson

Regionförfattare
Administrativa avdelningen, kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 90 00
E-post: tove.folkesson@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad: