Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Sveriges första regionförfattare

Tove Folkesson Anna Winberg Sääf och Ami Andersson

Tove Folkesson, Anna Winberg Sääf och Ami Andersson.

I slutet av 2019 anställde Litteraturnod Vimmerby Tove Folkesson och Ami Andersson. De blev Sveriges första regionförfattare. Syftet var att få fler att läsa och skriva, men också att placera länets skrivande i en konstnärlig kontext.

Regionförfattarnas uppdrag var att verka som konstnärliga ledare för författande och skrivande, men också att vara en del i olika litteraturprojekt. Litteraturnod Vimmerby - Kalmar läns plattform för litteraturutveckling - står som huvudman för uppdraget. Regionförfattarnas arbetsområde sträcker sig därför över hela länet.

Körverk för 136 röster – hyllad antologi från länet
År 2020 samlade regionförfattarna in nyskrivna texter om människors liv i länet. Här medverkade allt från etablerade författare till de som aldrig skrivit tidigare. Deras röster samlades i en bok som fick titeln "Körverk för 136 röster: texter från Kalmar län". Redaktörer och regionförfattare 2020 var Ami Andersson och Tove Folkesson.Tove Folkesson lämnade över stafettpinnen till Anna Winberg Sääf 2021.

Boken finns att beställa på Basebo förlag

Bara för en stund - antologi med ungas röster
Sommaren 2021 fick unga i Kalmar län möjlighet att göra feriepraktik som författare. Dessutom genomfördes under ledning av regionförfattarna Ami Andersson och Anna Winberg Sääf projektet ”Skriv din stund på jorden” som riktade sig till alla skrivsugna mellan 15 och 19 år i Kalmar län.

Resultatet av projekten finns i boken Bara för en stund. Texterna är producerade inom såväl Skrivsommar (Emmaboda och Mörbylånga) som Läs & Skriv! (Vimmerby) samt genom det länsövergripande projektet Skriv din stund på jorden.

Kontakt

Anna Mellergård

Litteraturutvecklare
Administrativa avdelningen, Kommunstyrelseförvaltningen
Telefon: 0492-76 95 22
E-post: anna.mellergard@vimmerby.se

Sidan senaste uppdaterad:

Sidan senast granskad: