Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Hemtjänst

Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte klarar din vardag kan du få hjälp och stöd i olika former från kommunens socialtjänst.

Du som är i behov av stöd och omsorg i hemmet kan ha rätt till insatser enligt socialtjänstlagen. Det är ditt behov av hjälp som avgör vilka insatser du kan få.
Exempel på hemtjänst:

  • Personlig omvårdnad - få hjälp med hygien, dusch, toalettbesök samt på- och avklädning
  • Förflyttning - om du har svårt att röra dig kan du få stöd vid förflyttning
  • Tillsyn
  • Hjälp med städning - läs mer om städhjälp
  • Hjälp med tvätt
  • Hjälp vid måltider
  • Hjälp med inköp - läs mer om insatsen inköp
  • Apoteksärende - få hjälp med att hämta ut läkemedel eller få apodos levererat.
  • Trygghetslarm - mer om trygghetslarm
  • Hjälp att komma ut på promenad

Hur ansöker jag?

Muntlig ansökan

En muntlig ansökan kan du göra via telefon eller vid ett hembesök. Om du vill ansöka om hemtjänst är du välkommen att kontakta biståndshandläggare via kontaktcenter. Kontaktuppgifter finns längst ned på denna sida.

Skriftlig ansökan

Ansökan om insatser - blankett

Digital ansökan med hjälp av bank-id

En fördel med att göra en digital ansökan är att du sedan kan följa ditt ärende. Du behöver ett mobilt bank-ID eller bank-ID för att ansöka denna väg.

Länk till e-tjänsten

Om du vill ha hjälp av en anhörig med din ansökan

Om du själv inte kan ansöka så kan en anhörig/närstående ansöka åt dig. Då behöver du först fylla i ett skriftligt samtycke. Den ifyllda blanketten skickar du till Vimmerby kommun, socialförvaltningen, Utredningsenheten för äldre och funktionsnedsatta, 598 81 Vimmerby.

Efter att utredningsenheten tagit emot ditt samtycke så kan din anhörige/ närstående ansöka om stöd och omsorg för dig.

Blanketten samtycke - när du vill ha hjälp av en anhörig

Hur lång tid tar det från ansökan och till att jag får mitt beslut?

Enligt lag är vi skyldiga att ge dig en skyndsam handläggning av ditt ärende. Hur lång tid det tar beror på vad du ansöker om och hur omfattande dina behov är. Handläggningstiden för ärenden kan variera.

Ärenden som kräver mindre handläggning kan vara klara på ett par dagar, som exempelvis trygghetslarm. Ärenden som gäller omfattande hjälp i hemmet kan ta längre tid.

Hur lång tid tar det från beslutet och till att jag får hjälp?

När du fått beslut om någon form av hemtjänst stämmer du, tillsammans med någon från hemtjänstgruppen som ska hjälpa dig, av hur din hjälp ska utföras.

Det kan ta upp till ett par dagar innan din hjälp startar. Vårt fokus är att få igång dina omvårdnadsinsatser först.

Utförare av hemtjänst

I Vimmerby kommun är det kommunens egen personal som utför merparten av stödet och hjälpen inom hemtjänsten. Här beskrivs undantagen:

Städning
Vimmerby kommun tillämpar lagen om valfrihetssystem (LOV) för städning. Det innebär att personer som får beslut om detta kan välja om det är Vimmerby kommuns hemtjänst eller något av de företag som kommunen godkänt som ska städa. Bistånds- handläggare ska informera om vilka olika utförare som det finns att välja bland.

Läs mer om städservice

Tvättservice
Tvätt sköts av en utförare som kommunen har avtal med och tvättas i företagets lokaler. Tvätten hämtas på bestämd dag och tid. Den tvättas, stryks och till exempel lakan manglas. Den rena tvätten lämnas därefter tillbaka till personen på i förväg bestämd dag och tid.

Inköp -om du inte själv klarar att handla dina dagligvaror på egen hand
Bor du i någon av kommunens kransorter kan det finnas möjlighet till hemsändning av varor från den lokala butiken. Det kostar inget för dig att få hemsändning, handlaren får ersättning för tjänsten från Vimmerby kommun. Kontakta din lokala handlare för att höra hur rutinerna ser ut och om butiken kan hjälpa dig.

Landsbygdsservice - hemsändning av dagligvaror

Inom Vimmerby tätort kan du få hjälp att beställa varor från Tempo, den butik i Vimmerby tätort som socialförvaltningen har avtal med. Inköp är en insats enligt socialtjänstlagen och du ansöker om detta hos kommunens biståndshandläggare.
Om du bor utanför tätorten och inte kan få hemsändning av varor från den lokala butiken så kan du också ansöka om inköp.

Ansöka om hjälp

Överklaga ett beslut

Om du inte får det du ansökt om finns det möjlighet att överklaga. Inom tre veckor från det att du har fått beslutet ska du lämna din överklagan till socialtjänsten. Det går bra att skriva på ett vanligt papper. I ditt överklagande ska du skriva vilket beslut det gäller och vad du vill ha ändrat. Beslutet ska undertecknas av dig själv eller legal företrädare. Behöver du hjälp med din överklagan så be handläggaren som fattat beslut om hjälp.

Läs mer om hur det går till att överklaga

Vad kostar det?

Hur mycket du betalar för till exempel hemtjänst är individuellt och beror på din ekonomiska situation. För att räkna fram din avgift behöver socialförvaltningen veta vilka inkomster och utgifter du har. Avgiften faktureras månadsvis i efterskott.

Läs mer om avgifter

Fast omsorgskontakt

Hemtjänsten i Vimmerby kommun erbjuder alla med insatser en fast omsorgskontakt. Personen är en av dem som utför dina hemtjänstinsatser. Syftet är att din hemtjänst ska ha bättre kontinuitet och att du på så sätt får en ökad trygghet och samordnade insatser.

Undersköterska är en skyddad yrkestitel. Det är lagkrav på att den som är fast omsorgskontakt ska vara undersköterska.

Läs mer om fast omsorgskontakt

Rambeslut och genomförandeplan

Rambeslut istället för detaljreglerade beslut ger dig möjlighet till stöd och hjälp som är anpassad utifrån dina önskemål och behov!

Alla beslut som biståndshandläggaren fattar är en form av rambeslut. Rambeslut innebär att handläggaren utreder ditt behov och därefter fattar ett beslut där ditt behov av omsorg tydligt framgår. Syftet med rambeslut är att ge dig en ökad möjlighet att få ditt stöd och din hjälp anpassad utifrån dina behov och dina önskemål.

I din genomförandeplan framgår när och hur ditt behov ska tillgodoses

När du fått ett rambeslut om hemtjänst eller vård- och omsorgsboende är nästa steg att du tillsammans med personal som ska utföra insatserna träffas för att komma överens om hur dina hehov ska utföras. Det kallas att göra en genomförandeplan.

Planen ska beskriva hur du vill ha dina insatser utförda. Hemtjänstpersonalen kan läsa din plan med hjälp av sina telefoner och kan med hjälp av den utföra dina insatser på det sätt ni kommit överens om.

Framföra missnöje, klagomål eller synpunkter

Är du missnöjd vill vi gärna veta det! När du framför dina synpunkter innebär det att vi får chans att bättra oss. Om du vill kan du lämna in synpunkterna anonymt.

Alla anställda inom socialförvaltningen är skyldiga att ta emot synpunkter och klagomål. Du kan lämna dina synpunkter muntligen direkt till den medarbetare eller chef du träffar eller göra det skriftligt, exempelvis via länken nedan.

Lämna dina synpunkter

Läs mer om olika sätt att lämna synpunkter och klagomål