Familjeteamet - kommunens öppenvårdsverksamhet
Familjeteamet är kommunens öppenvårdsverksamhet. Här erbjuder vi råd, stöd och behandling till dig som familj med barn och ungdomar från 0-18 år. Vi erbjuder också stöd och behandling till dig som drabbats av våld från närstående och till dig som själv har våldsproblematik. Vi erbjuder också samarbetssamtal till er som behöver hjälp att komma överens i frågor som rör vårdnad, boende och umgänge eller barns försörjning.
Råd, stöd och behandling till familjer, barn och ungdomar
Att vara förälder är en viktig och utmanande uppgift men ibland kan det kännas tufft och det är lätt att känna sig osäker eller otillräcklig i sitt föräldraskap. Exempel på situationer när stöd från oss kan vara aktuellt:
- svårigheter i familjens relationer och föräldraskapet utifrån kommunikation, samspel, rutiner, struktur och gränssättning
- oro för hur ditt barn mår, hur ditt barn har det i skolan och med kompisrelationer.
- att er familjesituation har ändrats till exempel efter en separation, eller
- en krissituation som uppstått kanske på grund av sjukdom eller bortgång av
någon i familjen eller nära anhörig eller annan påfrestande livssituation.
Inga problem, frågor eller funderingar är för små för att ta kontakt med oss på familjeteamet. Vi vägleder dig också vidare om vi bedömer att du behöver stöd någon annanstans.
Vad kan vi erbjuda för stöd?
Insatser hos oss kan vara både familjebehandling, föräldrastödjande samtal eller enskilda samtal med barnet eller ungdomen. Stödet hos oss utformas efter era behov, förutsättningar och vilket sammanhang ni befinner er i.
Vi arbetar efter olika metoder och arbetssätt för att på bästa sätt möta dig som enskild individ och din familj. Vi samverkar också med andra aktörer och enheter utifrån ditt och familjens behov.
Kontakten med familjeteamet
Kontakterna med oss är kostnadsfria och du är välkommen att ringa oss för rådfrågning och konsultation för att se hur vi kan hjälpa dig och din familj. Vi omfattas av tystnadsplikt och sekretess och även anmälningsskyldighet om det framkommer oro för att barn far illa.
På familjeteamet arbetar familjebehandlare med mångårig erfarenhet, kunskap och kompetens av socialt familjearbete.
Våra kontaktuppgifter finns längst ned på denna sida.
Våld i nära relation
Vi erbjuder stöd och behandling till dig som drabbats av våld från närstående. Det kan handla om fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt eller hedersrelaterat våld. Vi erbjuder också stöd till barn som upplevt våld i familjen.
Vi erbjuder också stöd och behandling till personer med våldsproblematik. Det kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt våld mot en partner eller familjemedlem.
Samarbetssamtal
Samarbetssamtal är en insats som erbjuds av samtalsledare på familjeteamet. Samtalen erbjuds föräldrar som ska eller har separerat eller som inte har levt tillsammans och som behöver hjälp att komma överens i frågor som rör vårdnad, boende, umgänge och barnets försörjning.
Samtalen är frivilliga och båda föräldrarna behöver samtycke till insatsen för att kunna genomföras. Det är barnets bästa och barnets behov som är i fokus. Ansökan om samarbetssamtal görs till kommunens familjerätt.
UngVux
UngVux är en insats och stöd till familjer med barn, ungdomar och vuxna som har frågor eller oro kring riskbruk av alkohol, droger, spel om pengar eller datorspel. UngVux är ett samarbete mellan familjebehandlare och beroendepedagoger inom kommunens beroendeenhet.
Här finns vi!
Vår verksamhet finns på Rönnbärsgatan 12, centralt i Vimmerby.