Logotyp för Vimmerby kommun, länk till startsidan

Publicerad:

Senast ändrad:

Prata om oro, hur du mår och om psykisk hälsa.

Under en kris, som den vi har nu med covid-19, är det normalt att känna sig orolig, uppleva stress och att känna sig nedstämd. Här har vi samlat information och länkar som stöd i arbetet mot psykisk hälsa.

Det är viktigt att vi uppmärksammar och tar vårt psykiska mående på allvar. Alla reagerar olika i oroliga tider. Flera av oss är oroliga för andras och sin egen hälsa och livssituation. Det kan handla om minskade fysiska kontakter och isolering, permitteringar och varsel eller fysisk sjukdom.

Om du är en av dem som känner dig orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna kring situationen, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.

  • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går.

  • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

  • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt; prova att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.

  • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Det är viktigt att du hämtar din information om covid-19 från tillförlitliga källor.

  • Håll social kontakt med nära och vänner, fast på nya sätt. Använd telefon eller videosamtal, träffas utomhus med social distans m.fl.


Prata om psykisk hälsa
Det är bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Röda korset
Röda korset Länk till annan webbplats. kan du ta del av råd om hur du kan hjälpa dig själv när rädslan tar över. Röda korset har också öppnat en stödtelefon dit du kan ringa om du känner stress och oro kring utbrottet av det nya coronaviruset: 0771-900 800. Stödtelefonen är öppen vardag mellan kl. 12-16.

Svenska kyrkan
Du kan kontakta jourhavande präst Länk till annan webbplats. via Svenska kyrkans chatt Länk till annan webbplats. eller genom att skicka ett digitalt brev Länk till annan webbplats.. Det går även att nå jourhavande präst via telefonnummer 112.

Jourhavande medmänniska
Du kan ringa Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats. 08-702 16 80 varje natt mellan klockan 21-06.

Föreningen Mind - för psykisk hälsa
Hos Mind Länk till annan webbplats. finns flera telefonlinjer och chattar om du behöver prata med någon.

Kvinnofridslinjen
Nationell stödtelefon för kvinnor som utsätts för våld och hot i en nära relation. Du kan ringa Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats. dygnet runt på 020-50 50 50.

Tjejers rätt i samhället - TRIS
Nationell stödtelefon för dig som är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Du kan ringa till TRIS Länk till annan webbplats. på 0774-40 66 00 under vardagar mellan 09.00-17.00.

Lokalt i Vimmerby
Behöver du sjukvårdskontakter i Vimmerby finns den samlade informationen hos Vårdguiden 1177 Länk till annan webbplats.. Vid akuta situationer där det behövs omedelbar hjälp vänder du dig till 112 Länk till annan webbplats.. Vid information om covid- 19 finns det nationella informationsnumret 113 Länk till annan webbplats..

I Vimmerby finns även Hälsocentralen, Länk till annan webbplats. Psykiatrisk mottagning Länk till annan webbplats., Socialförvaltningen, Svenska Kyrkan Länk till annan webbplats., Kvinnojouren Länk till annan webbplats., Tjejjouren Länk till annan webbplats. och flera föreningar och ideella verksamheter.

Ta hand om dig själv och varandra, vi tänker på dig!

Kontakt

Vimmerby kommun

Telefon: växel 0492-76 90 00
Fax: 0492-132 36
E-post: kommun@vimmerby.se
Besöksadress: Stångågatan 28, 598 81 Vimmerby

Publicerad:

Senast ändrad: