Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerbylärare nominerad till Guldäpplet 2020

Bilden är pressbild från Guldäpplet, foto: Bo Helmersson

Edmund Albinsson, lärare på Astrid Lindgrens skola, har nominerats till lärarpriset Guldäpplet 2020. Priset lyfter fram lärare som utvecklar skolan och pedagogiken med digitala verktyg och arbetssätt.

Det är ett speciellt år för alla i skolan. Lärare runt om i landet har visat en imponerande förmåga att anpassa undervisningen och bemästra situationer med allt från undervisning helt digitalt till kombinationer av undervisning i klassrummet och via nätet. Många av årets nominerade till lärarpriset Guldäpplet tillhör de lärare som bidragit till att utveckla undervisningen digitalt under våren.

En av dem är Edmund Albinsson, lärare i matematik och No åk 6-9 på Astrid Lindgrens skola i Vimmerby. Han är nominerad bland annat för att han går i bräschen för användningen av it i undervisningen. Han levandegör No-undervisningen och får eleverna intresserade av matte och ny teknik med stöd av digitala verktyg. Han lägger ut alla genomgångar på digitala plattformar så att eleverna kan ta del av det som han har gått igenom och ser till att översätta sina genomgångar om det behövs så att elever som behöver kan få tillgång på sitt modersmål.

– Det är många nomineringar till Guldäpplet i år, till och med fler än vanligt, trots pandemins extra utmaningar för skolan under våren. Vårens utmaningar har klargjort betydelsen av de digitala möjligheterna. På några månader har lärarna och skolorna tagit stora steg framåt och utvecklat de digitala arbetssätten, både i skolan och på distans, säger Peter Becker, ordförande i Guldäpplets jury.

Totalt har hundratalet lärare nominerats till lärarpriset som har delats ut årligen sedan 2002.

Bland de nominerade utser juryn tre finalister som presenteras den 25 september i samband med den digitala Bokmässan. Prisutdelningen kommer att ske på Guldäpplets dag i Stockholm senare i höst.

Guldäpplet utdelas av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Regioner, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning, ILT Inläsningstjänst, Netsmart, Studentlitteratur samt den ideella stiftelsen DIU, grundare och koordinator.