Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Klimatet ‒ världens viktigaste berättelse

himmel

Nu är det dags att presentera årets fullmatade program för litteraturfestivalen Vimmerby berättar, som går av stapeln lördagen den 14 oktober. Temat är ”Världens viktigaste berättelse”, ett citat av Greta Thunberg.

‒ Klimatet är en existentiell fråga som engagerar och berör oss alla, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare på Litteraturnod Vimmerby.

Författaren Rebecka Fredriksson från Vimmerby, leder ett samtal mellan poeten Ylva Eggehorn och Jens Liljestrand från Västervik och författare till boken Även om allt tar slut (Bonniers 2021). Författaren Gabriella Håkansson samtalar med Joel Halldorf utifrån hans bok Bokens folk (Fri tanke 2023) om var och hur vi hittar arenor för de samtal som kan hjälpa oss vidare.

‒ Jag ser särskilt mycket fram emot att lyssna till den isländske aktivisten och författaren Andri Snær Magnason, som deltar via länk, säger Anna Mellergård. Han var på väg att bli Islands president, har skrivit den första barnbok som belönats med Det isländska litteraturpriset och hans senaste bok Om tiden och vattnet ‒ en berättelse om vår framtid (Norstedts 2021) har väckt internationell uppmärksamhet och översatts till 30-talet språk.

Liksom förra året inleds dagen med invigning på Rådhustorget, då Kulturskolans elever dansar och Folkhögskolans musikallinjer sjunger. Invigningstalare är Amanda Lind (MP), ordförande i riksdagens kulturutskott och tidigare kulturminister, och Vimmerby-skådespelaren Liv Helmfrid framför lyrik.

För den unga publiken blir det aktiviteter på biblioteket och i stadshuset under förmiddagen.

‒ Det känns roligt att vi tillsammans med Riksteatern kan erbjuda den nya barnteaterföreställningen Puppan, skriven av Emma AdBåge som är en av våra mest älskade barnboksförfattare, säger Anna Mellergård. Och extra roligt att författaren själv är med och svarar på den unga publikens frågor efteråt. Samarbetet med lokala aktörer är en förutsättning. Utan alla engagerade samarbetspartners går det inte att genomföra en sådan här festival.

För åldern 9‒13 år finns möjlighet att delta i en workshop om ”Planeten, klimatet och framtiden”, som leds av författaren till en bok med samma titel, Anja Gatu. För de allra yngsta blir det sagostund med Sara Schwardt och för tonåringar en skrivarworkshop i bibliotekets nya hub för ungdomar.

Klockan 11.00 invigs Stadsmuseet Näktergalens nya utställning ”Bygdens sång - ljudet av människors liv och verksamhet på landsbygden”. Klockan 12.00 öppnar matmarknad och Food Court på torget, den nya variant på höstmarknad som drivs av Vimmerby Stadshotell och restaurang Guldkant. Hela eftermiddagen pågår scensamtal på Näs, Astrid Lindgrens barndomshem. Och så avslutas dagen, precis som förra året, med Poesi i baren på Vimmerby Stadshotell.

‒ Ingen kommer att missa att det händer en massa spännande i Vimmerby den här dagen! säger Anna Mellergård.

Litteraturfestivalen Vimmerby berättar anordnas i år för fjärde gången.

Pressträff

Tid: Torsdag 14 september kl 09.00

Plats: Rådhusets trappa (vid regn inne i Rådhuset), Rådhustorget, Vimmerby

Anna Mellergård, Magnus Brusefält med flera medarrangörer är på plats