Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Nytt projekt ska öka cyklingen i Vimmerby 

Snart lanseras sex nya cykelleder som utgår från Vimmerby. Lederna är del i “Cykla i Vimmerby” – ett nytt projekt som ska underlätta för invånarna att upptäcka kommunen med cykel.  

Projektledare är Michael Ekström, som berättar att idén till projektet föddes när han återvände till Vimmerby efter att ha bott på andra platser i 35 år.

– När jag kom tillbaka cyklade jag mycket, framför allt mountainbike, och såg min hemkommun på ett helt nytt sätt. Det finns så otroligt många vackra platser runt om i kommunen, ett helt smörgåsbord att upptäcka – och där är cykeln ett fantastiskt verktyg, säger han.

I februari beviljades kommunen medel från Astrid Lindgrens Hembygd för att genomföra projektet, som i ett första skede handlar om att ta fram sex nya cykelleder av varierande längd. Alla leder går på befintliga vägar och det kommer att finnas både tryckt och digital information som ska hjälpa människor att hitta runt.

– Alla leder går att cykla med en standardcykel. Vid startpunkten för rundorna kommer det att finnas tavlor med kartor, information om rundorna och tips, berättar Mirja Holgersson, fritidssamordnare.

Projektet syftar till att förbättra folkhälsan genom att uppmuntra till rörelse. Men det finns också ett hållbarhetsperspektiv.

– Det handlar både om att se cykeln som ett verktyg för rekreation och ett medel för transport. Genom projektet vill vi sänka trösklarna och väcka nyfikenhet, säger Michael Ekström.

De första rundorna släpps förhoppningsvis till sommaren. Framöver är tanken att det också ska skapas cykelleder som utgår från kommunens övriga tätorter.

– Just nu genomför vi en enkät för att se hur kommuninvånarnas cykelrutiner ser ut idag. Det gör vi för att se vad vi har för utgångsläge i vårt fortsatta arbete, säger Michael Ekström.

Miljöbild från en av rundorna.

Hur ser dina cykelvanor ut?

Genom att fylla i vår enkät hjälper du oss att öka kunskapen om hur kommuninvånarna ser på att cykla

Enkäten, som du hittar genom att klicka här, vänder sig till dig som är bosatt i Vimmerby kommun. Alla svar är anonyma.