Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Vimmerby berättar 15 oktober

Anna Mellergård och Noomi Lindberg berättar om Vimmerby berättar

Den 15 oktober är det dags för tredje upplagan av litteraturfestivalen Vimmerby berättar. Den här gången genomförs festivalen som en heldag i centrala Vimmerby, med poesiuppläsningar, författarmöten och seminarier.
– Vi är glada över att kunna genomföra event där vi kan träffas igen, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudarrangör för festivalen.

Temat för dagen är ”Everything is poetry, baby”. Förra hösten fick kommunpoeten Jimmy Alm i Tranemo stor uppmärksamhet då hans roll ifrågasattes i riksmedia. Nu kommer han till Vimmerby för att delta i ett seminarium med rubriken: ”Klarar vi oss utan kommunpoeter?”
– Frågan är ställd med glimten i ögat, men också med stort allvar, säger Anna Mellergård.

Litteraturnod Vimmerby har drivit projektet Regionförfattarna under åren 2019-2021, med Tove Folkesson, Ami Andersson och Anna Winberg Sääf. Alla tre medverkar i seminariet, liksom tidigare länsförfattaren i Västmanland Per Helge med rötter i Locknevi.
– Tranemo var alltså inte först, och knappast sist heller, med att förstå betydelsen av kulturskapare för en viss kommun eller region, säger Anna Mellergård. Nu vill vi lära oss av både deras och våra egna erfarenheter. Det är nödvändigt att stå upp för satsningar på kulturen, speciellt när världen runt omkring oss skakar.

Utöver seminarieprogrammet blir det bokbord där omkring 25 av länets författare, litterära sällskap och förlag kommer att medverka. Det blir poesiverkstad och boksigneringar i Vimmerby bokhandel och även ett gediget program på Kulturskolan. Bland annat kommer hemslöjdskonsulent Thea Östin tillsammans med Anneli Karlsson att hålla i en workshop där deltagarna får brodera citat. Stadsmuseet Näktergalen inviger sin nya utställning ”Pennor och penslar” om författare och konstnärer från trakten.

Näs, Astrid Lindgrens barndomshem öppnar för guidning, utdelning av årets Salikon-pris samt musikprogrammet ”Astridsånger, skillingtryck och Näsvisor – om sångerna i Astrid Lindgrens liv och verk” med Kristina Ruhnström.