Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Ny litterär hub på Vimmerby bibliotek

Vimmerby bibliotek beviljas stöd av Statens kulturråd genom Stärkta bibliotek. Pengarna ska gå till ökad samverkan med det regionala litteraturuppdraget, en hub för läs- och skrivfrämjande samt digital delaktighet mitt i biblioteksmiljön.

Vimmerby kommun har sedan 2019 Region Kalmar läns uppdrag inom litteraturutveckling. Genom Litteraturnod Vimmerby har man initierat flera länsövergripande projekt, stöttat kommuner och initierat samarbeten med länets kulturinstitutioner.

- Vimmerby bibliotek vill ta vara på och utveckla de unika möjligheter som det regionala litterära uppdraget tillför vår kommun, säger bibliotekschef Thomas C Ericsson.

Genom ökat samarbete med Litteraturnod Vimmerby skapas en hub för läs- och skrivfrämjande samt digital delaktighet mitt i biblioteksmiljön.

- Vi anställer en projektledare för samverkan mellan biblioteket och Litteraturnod Vimmerby. Fler målgrupper nås med gemensamma krafter, och gemensam planering. Såväl utbud som tillgänglighet ökar, säger Thomas C Ericsson.

Projektledaren ska inte bara arbeta operativt, skapa relationer och bygga broar mellan verksamheter, organisationer och tjänstepersoner. Tid ska även läggas på strategi och långsiktig hållbarhet - hur Vimmerby bibliotek och Litteraturnod Vimmerby kan dra nytta av varandra.

- För Litteraturnod Vimmerby är det mycket glädjande att både Statens kulturråd och Vimmerby bibliotek vill satsa på samarbetet med oss, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. Vi ser fram emot att tillsammans arbeta för att det litterära skapandet ska få ett konkret utrymme på biblioteket och att hitta nya samarbetsytor kring såväl läsande som skrivande, och även gränsöverskridande projekt med andra konstformer.

*Vimmerby bibliotek beviljas 850 000 kr i stöd av Statens kulturråd genom Stärkta bibliotek.