Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Årets deltagare i Skrivyta Syd

Drygt 40 personer sökte till den första omgången av Skrivyta Syd, ett litterärt utvecklingsprogram inom Regionsamverkan Sydsverige. Region Kalmar representeras av Niels Vonberg.

De antagna är utvalda av ett självständigt konstnärligt råd bestående av Ami Andersson, författare i Kalmar, Björn Kohlström, litteraturkritiker i Jönköping, Jessica Nettelbladt, filmare i Skåne och Julia Svanberg författare och skrivpedagog i Blekinge. Programmet skräddarsys efter deltagarnas behov och önskemål.

Anna Mellergård, verksamhetsledare Litteraturnod Vimmerby:
- Med Skrivyta Syd vill Litteraturnod Vimmerby vara med och bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige. Man ska kunna leva och verka som författare här och inte känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och andra resurser. I höst får samtliga deltagare möta Litteraturnod Vimmerbys Regionförfattare, då vi arrangerar ett endagsresidens i Kalmar. Det känns fantastiskt spännande det här!

Antagna till Skrivyta Syd 2021:

Kalmar: Niels Vonberg
Blekinge: Ola Rydberg
Halland: Krystallia Sakellariou
Jönköping: Amale Hanna Dawod
Kronoberg: Mija Åhlander
Skåne: Nina Pascoal

Skrivyta Syd ska bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige och att man ska kunna leva och verka som författare i Sydsverige och inte känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och andra resurser.

Bakgrund

Skrivyta Syd är ett 1-årigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare. Under ett år får du en unik möjlighet att utveckla ditt konstnärliga skrivande genom att delta i litterära residens, branschträffar, träffa manuscoach och delta i samtal med andra författare.

Projektet är en del av Regionsamverkan Sydsveriges (RSS) samarbete med fokus på litteraturutveckling. Projektet drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens kulturråd.

För mer information och kommentarer

Anna Mellergård, Litteraturnod Vimmerby
072-2038290 anna.mellergard@vimmerby.se

Lena Sundgren-Brorsson, Region Skåne
076-889 07 53 lena.sundgren-brorsson@skane.se

Peter Nyberg, Region Jönköping
070-298 05 38 peter.nyberg@rjl.se

Camilla Carnmo, Region Blekinge och Kronoberg
076–6362976 camilla.carnmo@regionblekinge.se

Maria Ehrenberg, Region Halland
035-17 98 61 Maria.Ehrenberg@regionhalland.se