Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Gratis föreläsning om demokrati- och hatbrott

Vad är skillnaden mellan ett demokratibrott och ett hatbrott? Hur arbetar polisen med demokrati och hur ser verkligheten ut för HBTQIA-personer och andra minoritetsgrupper idag? Vimmerby kommuns HBTQIA-nätverk bjuder in till föreläsningen ”Demokrati- och hatbrott: hotet mot det fria ordet och rätten att vara sig själv”. Föreläser gör personal från polisregion syds demokrati- och hatbrottsgrupp som arbetar med demokrati och hat till vardags. Föreläsningen är gratis, digital och ingen anmälan krävs. Länk till föreläsningen finns längre ner i texten.

Välkommen till en unik inblick i polisens arbete med demokrati. Vimmerby kommuns HBTQIA-nätverk bjuder in till en bred, allmänbildande föreläsning om demokratibrott och hatbrott. Föreläsningen kommer bland annat lyfta:

-Vad är ett demokratibrott? Hur påverkar den här typen av brott journalister och förtroendevaldas trygghet och yrkesroll?

-Vad är ett hatbrott? Vem kan utsättas för hatbrott och hur kan ett hatbrott se ut?

-Vad är hets mot folkgrupp? Vem kan utsättas för hets mot folkgrupp och hur tolkas lagen? Varför är mörkertalen så stora?

-Hur arbetar polisen med demokrati och med den högermiljön som finns idag?

-Hur ser lagen ut och hur fungerar arbetet i praktiken? Vad är olagligt att göra och säga?

-Hur kan jag som medmänniska stötta utsatta personer i min närhet?

Föreläsningen kommer ge en ökad förståelse för utsattheten som personer som inte tillhör normen lever med dagligen, vare sig det handlar om normer kring etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller könstillhörighet. Den kommer också ge en inblick i polisens arbete som HBTQ-strategisk myndighet.

I slutet på föreläsningen kommer det finnas möjlighet att ställa frågor.

Föreläsningen sker i samverkan med Studieförbundet Sensus

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp
I tre av Sveriges sju polisregioner finns det speciella demokrati- och hatbrottsgrupper. Vimmerby tillhör polisregion Syd där en av dessa grupper finns. Demokrati- och hatbrottsgruppen arbetar enbart med demokrati- och hatbrott och är därför specialister på den här typen av frågor. De är personal från den här gruppen som kommer föreläsa under kvällen.

Länk till livesändning och inspelning
Föreläsningen livesänds 18:30-20:00 den 26 april. Följ länken nedan:

Du ser föreläsningen via följande länk

Livesändningen spelas in och kommer finnas tillgänglig på samma länk till och med den 10 maj.