Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Skriv din stund på jorden!

Nu drar regionförfattarna igång årets stora satsning. I projektet ”Skriv din stund på jorden!” samlar Ami Andersson och Anna Winberg Sääf in ungas berättelser.

Att inspirera och stimulera länets invånare till att läsa och skriva är ett grunduppdrag för Ami Andersson och Anna Winberg Sääf, regionförfattare i Kalmar län under 2021. Den här gången riktas fokus mot unga.

– Många unga bär på berättelser som behöver få möta ljuset, säger Anna Winberg Sääf. Vi har suttit det här året vid våra skärmar. Det kan ha kommit upp mycket tankar och känslor. Sådant som man grubblat över kanske har blivit större. Vi vill skapa ett sammanhang för att få uttrycka det.

I dagarna börjar de sprida information om projektet och hoppas att nå unga mellan 15 och 19 år som gillar att skriva. Och det behöver inte vara berättelser, utan kan lika gärna handla om till exempel dikter eller varför inte en sångtext? Rubriken ”Skriv din stund på jorden!” är förstås en blinkning till en av länets stora författare, Vilhelm Moberg. Inom temat ryms de flesta ämnen.

– Vi ser det som ett demokratiprojekt där många nya röster ska få chansen att bli hörda, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudman och initiativtagare till projektet.

Insamlingen av texter pågår fram till och med den 15 augusti och materialet får vara max fyra A4-sidor långt. Regionförfattarna kommer att hjälpa till att bolla texterna så att skribenterna får möjlighet att utvecklas.

Förra årets satsning ledde fram till antologin Körverk för 136 röster: texter från Kalmar län (Basebo förlag). Även för det här årets projekt finns en plan på utgivning.

– Hela eller delar av en text kan publiceras i en bok, men de kan också presenteras live i form av en uppläsning, spridas digitalt eller spelas in för att lyssnas på. De olika texternas vägar att möta sina läsare på är något som kommer att växa fram under året, säger Ami Andersson.

Mer information om projektet finns på vimmerby.se/skrivdinstund och på Regionförfattarnas sociala medier.

Facebook: Regionforfattarna Kalmar län
Instagram: @regionforfattarna

Fakta

Litteraturnod Vimmerby är Region Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. Projektet Regionförfattarna genomförs med stöd av Kulturrådet.