Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Sommarjobba som författare

Litteraturnod Vimmerby upprepar fjolårets succé för ungdomar: möjlighet att sommarjobba som författare och recensent. I år heter projektet Läs och skriv! Under tre veckor kommer unga i åldrarna 15–18 år att få läsa böcker och skriva recensioner, samt även skriva egna berättelser.

Sommaren 2020 blev dramatisk för många ungdomar som på grund av pandemin förlorade sina sommarjobb. Kalmar läns plattform för litteraturutveckling Litterturnod Vimmerby skapade då i samarbete med Vimmerby kommun plats för drygt 45 unga att delta i arbetet med att läsa böcker och skriva recensioner, en satsning som blev en succé och uppmärksammades stort i riksmedierna. Flera av de texter som producerades finns att läsa på Vimmerby biblioteks hemsida.

I år följs projektet upp med satsningen ”Läs och skriv!”. Nytt för i sommar är att deltagarna kommer att få handledning på jobbet av etablerade kritiker och recensenter tack vare stöd från Kulturrådet. Även regionförfattarna Ami Andersson och Anna Winberg Sääf kommer att vara med och coacha.

Ansökan till platserna sker via kommunens hemsida, vimmerby.se.

Ansvariga för satsningen är Patric Engqvist på Fabriken, Carolina Klintefelt, projektkoordinator på Litteraturnod Vimmerby samt Zarah Ragnvaldsson på Vimmerby bibliotek.

 

Fakta

Litteraturnod Vimmerby är Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. I samverkan med lokala, nationella och internationella aktörer ska litteraturnoden medverka till att nya mötesplatser och arenor för litteratur skapas samt utveckla metoder för läs- och skrivfrämjande. Med utgångspunkt i Astrid Lindgrens författarskap, etik och perspektiv verkar litteraturnoden för det fria ordet, tryckfrihet och för litteratur som konstform.

Regionförfattarna har litteraturnodens uppdrag att verka som konstnärliga ledare för författande och skrivande, men också att vara en del i olika läs- och skrivfrämjande projekt i hela länet.