Gå till innehåll
Vimmerby Kommun logo

Pressmeddelande: Ny regionförfattare i Kalmar län

Anna Winberg Sääf tar över stafettpinnen som regionförfattare efter Tove Folkesson. Tillsammans med Ami Andersson kommer hon att arbeta med fokus på barn och unga under 2021.

Anna Winberg Sääf

– Det här är ett drömuppdrag, så att tacka ja kändes helt självklart. Att få inspirera till skrivande och att sprida skriv- och läsglädje är det roligaste jag vet, säger Anna Winberg Sääf.

Under 2020 har Tove Folkesson och Ami Andersson varit verksamma som regionförfattare. De har bland annat tillsammans drivit det projekt med berättelser från hela länet som i höstas resulterade i antologin Körverk för 136 röster: texter från Kalmar län.

Nu är det dags att sätta fokus på barns och ungas skrivande, och Anna Winberg Sääf går in i uppdraget efter Tove Folkesson. Anna är verksam som författare och illustratör och har sin bas på östra Öland.

– Jag har tidigare jobbat ganska mycket med projekt, workshops och skrivande, bland annat som skrivlärare, säger hon. Att tillsammans med Ami försöka nå unga människor, som ju har haft det tufft under pandemin, att få ta del av deras berättelser och tankar, och att få inspirera dem att skriva är det jag ser fram emot mest.

– Det känns otroligt spännande och bra att ha ett team som brinner för att unga ska få göra sina röster hörda, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby. Jag är övertygad om att Anna Winberg Sääf och Ami Andersson, med sin kompetens och energi, kommer att bli ett inspirerande och skarpt team.

– Det blir ett år med nya möten och utmaningar, och precis som förra året siktar vi på att skapa en antologi, säger Ami Andersson.

Litteraturnod Vimmerby är detta år huvudman för en rad litteraturfrämjande projekt, bland annat Läs och skriv! som är en uppföljning av förra årets succé där unga skrev recensioner som sommarjobb, ett projekt som genomförs i år igen i samarbete med Vimmerby kommun. Litteraturnoden är också samarbetspartner i Skrivsommar som riktar sig till unga, med Emmaboda kommun som projektägare.

Unga skribenter som är intresserade av att vara med i regionförfattarnas nya projekt ska hålla ögonen öppna på kommunens hemsida Vimmerby.se, där mer information publiceras inom kort.

Faktaruta
Litteraturnod Vimmerby är Kalmar läns plattform för litteraturutveckling. I samverkan med lokala, nationella och internationella aktörer ska litteraturnoden medverka till att nya mötesplatser och arenor för litteratur skapas samt utveckla metoder för läs- och skrivfrämjande. Med utgångspunkt i Astrid Lindgrens författarskap, etik och perspektiv verkar litteraturnoden för det fria ordet, tryckfrihet och för litteratur som konstform.

Regionförfattarna har Litteraturnod Vimmerbys uppdrag att verka läs- och skrivfrämjande i hela länet och är en viktig del i litteraturnodens uppdrag att synliggöra länets författare.